Washington, gelecek hafta Birleşmiş Milletler'e tam üyelik için başvuruda bulunmaya hazırlanan Filistinlileri bu girişimden vazgeçirmeye yönelik çabalarını artırdı.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, San Fransisco'da bir basın toplantısında yaptığı açıklamada gerçek çözümün müzakerelerden geçtiği görüşünün, taraflar arasında ağırlık kazanmaya başladığını belirtti.

ABD'nin BM büyükelçisi Susan Rice da BBC'ye verdiği mülakatta, devletlik statüsü için tek taraflı bir başvurunun, gerçek müzakereler düzenlenmesi olasılığına gölge düşüreceği yorumunu yaptı.

Bu arada AP ajansının haberine göre ABD Temsilciler Meclisi'nin Demokrat milletvekilleri de Filistin'in BM'de tanınma girişimine karşı çıkmaları için Avrupalı liderlere mektup gönderdi ve girişimin ''Filistinliler ve barış süreci için yıkıcı sonuçlara yol açabileceği'' uyarısı yaptı.

BBC muhabirinin aktardığına göre Washington, Müslüman dünyasıyla ilişkileri yıpratacağı kaygısıyla böyle bir başvuruyu veto etmek zorunda kalmak istemiyor.

ABD, müzakere edilmiş, iki devletli bir çözümden yana ama deneme niteliğinde görülen İsrail Filistin görüşmeleri, İsrail'in Filistin topraklarındaki Yahudi yerleşimi inşaatlarını erteleyen kararı uzatmaması üzerine bir yıl önce çökmüştü.

Filistin'in devlet olma girişiminin, 23 Eylül'de açılacak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na taşınması bekleniyor.

15 üyeli BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesinden ABD, Filistinliler'in başvurusunu veto edeceğini resmen duyurmuştu. Güvenlik Konseyi'nde ABD'nin dışında diğer daimi üyeler Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa'nın da veto hakları bulunuyor.

Filistinliler için bir diğer seçenek konuyu doğrudan Genel Kurul'a önerge olarak sunmak olabilir. Böyle bir durumda 48 saat içinde oylama yapılabilir ancak konunun ekim ayına, genel bir görüşmenin sonrasına ertelenmesi büyük bir olasılık. (BBC Türkçe)