Mısır istihbarat kaynakları, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın El Fetih'i ile Gazze Şeridi'nde iktidarı elinde tutan Hamas'ın, geçici hükümet kurma konusunda anlaştıklarını bildirdi.

KAHİRE- İngiliz Reuters ajansına göre Mısır istihbarat örgütü, Filistin Kurtuluş Örgütü’nün belkemiği El Fetih ile Hamas yetkililerinin birçok hassas noktada aynı fikirde birleşerek, ileride açıklanacak seçim tarihi ve geçici hükümet kurmak için ilke anlaşmasına vardıklarını duyurdu.

El Fetih ve Hamas arasında bugün varılan anlaşmanın, Kahire’de tüm Filistinli gruplar arasında birkaç gün içinde imzalanması bekleniyor.

Filistin basınına göre Hamas heyetindeki isimlerden İzzet El Rişk, Kahire’nin tüm Filistinli grupları davet edeceğini ve iki taraf arasındaki uzlaşma anlaşmasının, El Fetih’in başkanı ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Hamas’ın Şam’daki siyasi lideri Halid Meşal’ın huzurunda imzalanacağını belirtti.

El Fetih parlamento grubu başkanı ve Hamas’la görüşmelerde El Fetih heyetinin başkanlığını yürüten Azzam El Ahmed de Gazze’deki Kudüs radyosuna yaptığı açıklamada, Mısır’ın birkaç haftadır taraflar arasında gizlice temaslar yürüttüğünü söyledi.

El Ahmed, Mısır’ın, Filistinli tüm siyasi grupları mayıs ayı başında Kahire’ye davet ederek, onların değerlendirmelerini de dinleyeceğini ve bölünmeyi sona erdirecek nihai anlaşmanın imzalanacağını açıkladı.

Azzam El Ahmed, kurulması öngörülen geçici hükümetin bir teknokratlar hükümeti olacağını ve Filistinli tüm gruplardan temsilciler bulunacağını kaydetti.

Hamas’ın Gazze Şeridi’nde yönetime el koyduğu 2007 yılı ortalarından bu yana hasım haline gelen, El Fetih ile Hamas arasında birliği yeniden sağlamaya yönelik ön anlaşmanın bugün Kahire’de imzalandığı bildirilmişti.

El Fetih ve Hamas heyetleri dün Kahire’ye gitmişler ve Mısır istihbaratının yeni
Başkanı Murad Muvafi ile görüşmüşlerdi.

NETANYAHU: FİLİSTİN KİMİNLE BARIŞ İSTEDİĞİNE KARAR VEMELİ
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Filistin Devlet Başkanı ve El Fetih lideri Mahmud Abbas’tan, barış konusunda kendileri ile Hamas arasında bir seçim yapmasını istedi.

Netanyahu, El Fetih ile Hamas’ın Kahire’de uzlaşma yolunda adım atmalarının ardından yaptığı ilk açıklamada, "Filistin yönetimi, Hamas’la mı yoksa İsrail’le mi barış istediğine karar vermeli" dedi. Hamas’ın İsrail’i yok etmek istediğini belirten Netanyahu, Abbas’a "her iki barışa birden sahip olamazsınız" diye seslendi.

Ynet haber sitesi de İsrail kabinesi üyelerinin, El Fetih ile Hamas arasında varılan ön anlaşmayı şaşkınlıkla karşıladıklarını duyurdu.

Haberde siyasi kaynakların, bu anlaşmanın eylül ayında tek taraflı olarak Filistin devletinin ilanını hedefleyen ve Filistinli gruplar arasında birlik sağlayacağını göstermek isteyen Mahmud Abbas’ı güçlendireceğini ifade ettikleri aktarıldı.

RADİKAL