Trump’ın Kudüs ile ilgili açıklamalarından sonra Filistin ve İsrail’den de ilk tepkiler geldi.

Filistin "Reddediyoruz" derken, İsrail "Tarihi dönüm noktası" dedi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın "Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyoruz" açıklamasına Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile İsrail Başbakanı Binyamin Natanyahu'dan açıklama geldi. 

FİLİSTİN: KARARI REDDEDİYORUZ

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, yanıt açıklamasında, "ABD barış sürecinden ve arabuluculuktan resmi olarak çekilip siyonist işgale ve gayrimeşru yerleşim yerlerine desteğini ilan etmiştir" dedi.

"Hiç kimse Kudüs'ün Arap kenti olduğu gerçeğini değiştiremez" diyen Abbas, Trump'ın kararı için "bu yapılan İsrail'in ödüllendirilmesidir" diye konuştu.

"Trump'ın kararı Kudüs'ün gerçekliğini değiştirmeyecektir" diyen Mahmud Abbas, "Kudüs Filistin'dir, ebedi Filistin devletinin başkentidir" ifadelerini kullandı. Mahmud Abbas, "biz Arap ülkeleri ve kardeş müslüman ülkeler tek bir cephe olacağız, mücadelemizi sürdüreceğiz" diyerek, Filistin'in bağımsızlığı ve İsrail işgalinin sonlanması için mücadelenin devam edeceğini söyledi.

İSRAİL: TARİHİ DÖNÜM NOKTASI

İsrail Başbakanı Netanyahu ise Trump'ın kararını takdirle karşılarken, Kudüssüz barış olmaz mesajı verdi. Netanyahu " Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak içermeyen bir barış mümkün değil." dedi.

Kararı "tarihi" olarak nitelendiren Netanyahu, "ABD Başkanı Donald Trump'ın, Kudüs'ü İsrail'in "başkenti" olarak tanıma ve ABD büyükelçiliğini buraya taşıma hazırlığı yönündeki cesur ve adil kararından dolayı derin memnuniyet duyuyoruz." dedi.

Dünyaya, Trump'ın kararını izleyerek Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma ve büyükelçiliklerini buraya taşıma çağrısı yapan Netanyahu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bugün tarihi bir gün. Kudüs yaklaşık 70 yıldır İsrail'in başkenti ve bizim umudumuzun, rüyamızın ve duamızın yeni bin yıldaki odak noktası. (Kudüs) 3 bin yıldır Yahudilerin başkenti. Kutsal mekanların statüsünde bir değişiklik olmayacak. Bu İsrail'in ilk gününden beri bizim hedefimizdi. Yahudi devleti ve Yahudi halkı buna sonsuza dek minnettar kalacaktır. Trump'ın, İsrail'in, Filistinliler de dahil komşularıyla barışı ilerletme kararlılığını paylaşıyoruz. Trump'la ve ekibiyle bu barış rüyasını gerçekleştirmek için çalışmaya devam edeceğiz.”

Kaynak: Mezopotamya Ajansı