Filistin Devleti’nin 'üye olmayan gözlemci devlet' statüsü için başvurduğu Birleşmiş Milletler (BM)’deki oylama bugün yapılıyor. BM’ye üye 193 devletin oy kullanacağı oylamada çoğunluğun bulunması halinde, Filistin 'gözlemci kuruluş' statüsünden çıkarak, bağımsız devlet olma yolunda diplomatik bir başarı kazanmış olacak.

BM Genel Kurulu’nda bugün oylanacak teklifte, 'üye gözlemci devlet statüsünün kabul edilmesinin, Güvenlik Konseyi'nin de onayını alacağının umut edildiği' sözleri yer alıyor. Teklif ayrıca, barışçıl bir çözüm için müzakere çağrısı yapılarak, Filistin’in 1967 öncesi sınırlar baz alınmak şartıyla İsrail ile yan yana bağımsız bir devlet olarak yerini alması isteniyor.

193 ÜLKENİN 3'TE 2'Sİ DESTEK VERİYOR

BM’deki teklifin kabul edilmesine ise kesin gözüyle bakılıyor. Filistin Kurtuluş Örgütü (FLÖ) temsilcilerinden Hanane Aşrawi, salt çoğunluğun kabul etmesi halinde dahi geçerli olacak teklife şimdiden üye 193 ülkenin üçte ikisinin destek verdiğini söyledi.

5 DAİMİ ÜYENİN 3'Ü DESTEKLİYOR

Teklifi destekleyen ülkeler arasında BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesinden Fransa, Rusya ve Çin de bulunuyor. Bu ülkelerin yanı sıra, Hindistan, İspanya, Avusturya, İsviçre’nin yanı sıra İskandinav ülkeleri de teklife 'evet' oyu vereceklerini duyurdular.

BAZI BÜYÜK DEVLETLER KARŞI

İsrail’in sert bir dille karşı çıktığı Filistin’e üye olmayan gözlemci devlet statüsü verilmesine, ABD, Hollanda ve Kanada gibi ülkeler karşı çıkıyor. İngiltere, Avustralya ve Almanya’nın ise 'çekimser' oy kullanmaları bekleniyor.

GÖZLEMCİ DEVLET STATÜSÜ NEDİR?

İsviçre'nin 1946'da BM Genel Sekreteri tarafından "daimi gözlemci" statüsüne kabul edilmesiyle başlayan uygulama çerçevesinde, yıllar içerisinde Avusturya, Finlandiya, İtalya ve Japonya gibi pek çok "gözlemci", BM'nin "üyesi" haline geldi. Örneğin İsviçre, yaklaşık 50 yıl "gözlemci devlet" olarak anıldıktan sonra 2002'de BM'nin üyesi oldu.

VATİKAN TEK 'GÖZLEMCİ DEVLET'

"Daimi gözlemciler" kategorisinde, "üye olmayan devlet ve kuruluşlar" ile "hükümetler arası kuruluşlar" yer alıyor.

Bu kategoride Vatikan, BM toplantılarına ve Genel Kurul çalışmalarına "gözlemci" olarak katılma hakkına sahip ve BM Genel Merkezi'nde daimi gözlemci misyonu bulunan "üye olmayan gözlemci devlet" olarak anılıyor. Vatikan, BM'de şu anda bu statüye sahip tek devlet. (anf, nrvmsnbc)