Filipinlerde tropikal Bopha tayfununun büyük bir yıkıma yol açtığı Mindanao adasında ölü sayısı artıyor.

Şimdiye kadar yaklaşık 200 kişinin öldüğü açıklandı. Ancak kurtarma ekipleri ulaştıkları felaket bölgelerinde yeni cesetlerle karşılaşıyor.

Halihazırda Batı'daki Palawan adasını geçmekte olan tayfunun Filipinler'e ulaşmasından önce on binlerce kişi güvenli bölgelere taşınmıştı.

New Bataan kentinde ani sel baskını sonucu 43 kişinin öldüğü belirtiliyor. Dağların yamaçlarından süzülen su ve çamurun, köyde tahliye merkezi olarak kullanılan okulun salonunu bastığı belirtiliyor.

Compostela Valley eyalet valisi Arturo Uy, "Güvende olduklarını düşünüyorlardı. Ama suyun yolunda olduklarını bilmiyorlardı" dedi.

New Bataan'a giden anayolun kapalı olduğu, ordunun durum tespiti için bölgeye helikopterler sevk etmeye çalıştığı belirtiliyor.

Compostela Valley eyaleti Mindanao adasında felaketten en çok etkilenen bölge. Komşu Davo Oriental eyaletinde de 30 ile 50 arasında ölüden söz ediliyor.

Yetkililer, New Bataan'a ceset torbası ve diğer acil yardım malzemelerinin sevk edileceğini açıkladı.

Corazon Soliman adlı bir yetkili, AFP ajansına 'Dışarıda, açıkta cesetler var. Hastalık yaymak istemiyoruz." dedi.

Soliman, ağaçların devrilmesi ve köprülerin yıkılması nedeniye birçok yerleşim birimine ulaşılamadığını, yaklaşık 30 bin nüfuslu Cateel kasabasında binaların yüzde 95'inin hasar gördüğünü, burada 23 kişinin boğularak ya da ağaçların altında kalarak can verdiğini söyledi.

Filipinlerde her yıl yaklaşık 20 tayfun görülüyor.

Tayfunlar her seferinde çok sayıda kişinin ölümüne neden oluyor ve büyük yıkıma yol açıyor.

Geçen yıl Washi tayfunu Mindanao adasında 1500 kişinin ölümüne neden olmuştu. (bbc)