Filipinler’i vuran Haiyan tayfununun bilançosu her geçen saat biraz daha ağırlaşıyor.

Güneydoğu Asya’daki adalar ülkesi Filipinler’de afetin en fazla yıkıma neden olduğu Tacloban’da ölü sayısı 10 bini aştı. Halen ulaşılamayan Samar adasında bir o kadar daha can kaybı olmasından endişe duyuluyor.

Üç gün etkili olan tayfun sonrası ülkede acil durum ilan edildi. Evlerini, yakınlarını kaybeden yüzbinlerce kişi yardıma muhtaç.

Türkiye dahil birçok ülkeden gelen insani yardımların dağıtımında sıkıntılar yaşanıyor: “Sadece yardım malzemelerine bağlı kalamayız. Bizim köyümüze medya daha gelmedi. Her yere yardım ulaşmadı. Bizden ne yapmamız bekleniyor, birbirimizi ezerek izdiham yaratmamız mı?”

Bu arada Leyte eyaletinde enkaz yığınları arasında hayatta kalma mücadelesi veren binlerce kişi gıda ve içme suyundan yoksun. Buradaki halk askeri uçaklar ile yardım merkezlerine yakın yerlere götürülüyor: “Halen hayattayız, fakat burada herşey çok zor. Herşeyimizi kaybettik; evlerimizi, herşeyimizi. Ne yiyecek ne de içecek birşey var.”

Haiyan tayfununun geçtiğimiz pazar günü terkettiği Filipinler’de arama kurtarma faaliyetleri de halen güçlükle yürütülüyor. Havalimanları ve otoyolların kullanılamaz durumda olması, sivil savunma ekiplerinin afet bölgesine ulaşımı önünde zorlu bir engel. (euronews)