HAVANA - Küba Komünist Partisi (PCC) kongresi, Devlet Başkanı Raul Castro’nun önerdiği ekonomik reformları kabul etti. Küba’nın efsanevi lideri Fidel Castro ise PCC genel başkanlığından çekildiğini açıkladı.

Hafta sonunda, 14 yıl aradan sonra ilk kez toplanan Küba Komünist Partisi (PCC) ülkede bir dizi ekonomik reformun yapılmasına karar verdi. Devlet Başkanı Raul Castro tarafından ‘Sosyalist modelin gözden geçirilmesine’ yönelik 300 maddeden oluşan reform paketi 1000 delege tarafından onaylandı.

Onaylanan reformların arasında, özel sektöre kısmi açılım, kamu sektöründe istihdamın daraltılması bulunuyor. Bununla beraber devletin temel ihtiyaçlar üzerinde yaptığı para yardımlarının kısıtlanmasına gidilerek, yabancılara daha fazla yatırım yapmalarına imkan tanınacak.

Ekonomik alandaki reformların hedefi, ‘ülke ekonomisini geliştirerek, halkın yaşam standardını yükseltme’ olarak tanımlandı. Ancak ülkenin en önemli üretim sektörleri devlet elinde kalarak güvencede tutulmaya devam edileceği belirtildi.

Kongre dün, yönetim erkinde değişime yol açacak olan önemli bir öneriyi de onaylamıştı. Yönetimde gençlerin de yer alması hedefiyle devlet başkanlığı dahil, üst düzey görevlerin 5 yıllık iki dönemle sınırlandırılmasına karar verildi. Raul Castro kongre kararını, “Politik ve devlet pozisyonlarını maksimum olarak iki dönemle sınırlandırılmanın en iyi yol olduğu sonucuna vardık” sözleriyle açıklamıştı.

Kongre’de yaşanan bir diğer gelişme ise, Küba efsanevi lideri Fidel Castro’nun parti genel başkanlığından çekilmesi oldu. Kongreye katılmayan Castro parti genel başkanlığından çekilerek partinin merkez komitesinde de yer almayacağını ilan etti.

Akşam saatlerinde devam eden Kongre’de delegeleri, parti merkez komitesi ile politbüro üyelerini de seçti. Merkez komite ve politbüro yeni üyelerinin bugün açıklanması bekleniyor.

ANF