Amerika Birleşik Devletleri’nde Michael Brown adlı siyah genci vuran polis hakkında açıklanan karar infial uyandırdı. Ferguson’daki federal mahkemenin jüri heyeti, polis memuru Darren Wilson’a ceza verilmemesi gerektiğine hükmetti.

Haberin duyulmasının ardından Ferguson’daki mahkeme önünde yüzlerce kişi ‘adalet istiyoruz’ sloganları attı. Protesto gösterisi daha sonra şiddet eylemine dönüştü. Göstericiler, etraftaki araçları ateşe verdi.

Başkan Barack Obama itidal çağrısı yaptı: “Herşeyden önce biz hukukun üstünlüğü ilkesi üzerinde yükselmiş bir ulusuz ve burada kararı büyük jürinin verecek olduğunu kabullenmek durumundayız. Kararı doğru bulan ya da bu karardan büyük hayal kırıklığı ve hatta öfke duyan Amerikalılar var. Bu anlaşılabilir bir tepki. Fakat ben Michael’ın ailesinin, kararı protesto edenlerin bunu barışçıl biçimde yapması gerektiği yönündeki uyarısına katılıyorum.”

Wilson’ın ‘adam öldürmek’ suçundan yargılanmasını bekleyen Brown’ın yakınları delilleri yetersiz bulan Mahkeme jürisinin bu kararıyla hayal kırıklığına uğradı.

18 yaşındaki siyah gencin ‘ırkçı’ saiklerle kurban edildiğini savunan vatandaşların Ferguson’daki protesto eylemi ülkenin farklı bölgelerine de sıçradı. Michael Brown’ı vuran polisin cezalandırılmasını talep edenler; California, Washington ve New York eyaletlerinde de gösteri düzenledi.

Olay siyahilerin yoğun olarak yaşadığı Missouri eyaletine bağlı St Louis kentinin Ferguson bölgesinde meydana gelmişti. 9 Ağustos gecesi Michael Brown’ı durduran polis memuru Wilson, savcılık iddiasına göre; silahsız genci 12 el ateş ederek öldürmüştü. (euronews)