ABD’nin Missouri eyaletinin Ferguson şehrinde polisin, geçtiğimiz dönemde siyahi bir kişiyi silahla vurarak öldürmesinin ardından başlayan olaylar devam ediyor. Ferguson Emniyet Müdürü’nün istifa etmesinin ardından, emniyet müdürlüğü önünde yapılan eylemlerde 2 polis vuruldu.

ABD’nin Ferguson şehrinde olaylar yeniden başladı.

ABD Adalet Bakanlığı’nın Ferguson polisi ve yargısı hakkında “rutin bir şekilde ırkçı önyargılarla hareket ettiği” açıklamasının ardından, Ferguson Emniyet Müdürü Thomas Jackson istifa etti.

Ferguson’da geçen yaz 18 yaşındaki Michael Brown isimli genç beyaz bir polis olan Darren Wilson tarafından vurulmuştu. Brown’un vurulması kentte haftalar süren bir öfke dolu protestolara neden olmuştu. Kasım ayında ise polis memurunun eyalet düzeyinde yargılanmasına gerek olmadığı hükmü verilmişti. Bu karar da geniş çaplı protestolara neden olmuştu.

Protestolarda emniyet müdürünün istifası talep edilmiş fakat Thomas Jackson bu çağrılara direnmişti.

Adalet Bakanlığı olayların ardından bir sivil haklar soruşturması başlatmış ve “rutin bir şekilde ırkçı davranıldığı” sonucuna varmıştı.

Bakanlığın raporu kapsamında bazı polis yetkililerinin de istifa ettiği öğrenildi. İstifa mektubunda “Bu kente sizlerle birlikte hizmet etmek bir onur ve ayrıcalıktı” ifadeleri yer aldı. 2010 yılından beri görev yapan müdürün istifası 19 Mart tarihi itibariyle geçerli olacak.

Ferguson Belediye Başkanı James Knowles, emniyet müdürü Jackson’ı “onurlu bir adam” olarak tanımladı ve Jackson’ın uzun süren ruhi arayışların ardından istifa ettiğini söyledi.

“İSTİFA YETERLİ DEĞİL”

Ferguson’da emniyet müdürünün istifasını yeterli görmeyen halk, emniyet müdürlüğü önünde protestolar düzenledi. Yapılan eylemlerde 2 polis vuruldu. Görgü tanıkları 4-5 el silah sesi duyduklarını söyledi.

Polis olay yerinde incelemelere başladı.

Missouri eyaletine bağlı şehrin nüfusu 21.000 ve nüfusun çoğunu siyahiler oluşturuyor. Ancak polis merkezinde yalnızca üç siyahi polis memuru çalışıyor. (BBCTürkçe-ZETE)