Fas'ta yapılan seçimlerde liberal partiler ezici bir zafer kazandı. En fazla sandalye sayısına ulaşan liberal Milli Bağımsızlar Birliği (RNI) olurken bir başka liberal parti Asalet ve Çağdaşlık Partisi (PAM) ikinci oldu. İktidar ortağı İslamcı Adalet ve Kalkınma Partisi (PJD), sadece 12 sandalye kazanarak büyük bir kayıp yaşadı.

Kuzey Afrika ülkesi Fas, dün genel seçimler için sandık başına gitti. Milyarder iş insanı ve Tarım Bakanı Aziz Akhannuç liderliğindeki RNI, 395 sandalyeli parlamentonun 97'sini kazandı. Ülkenin İçişleri Bakanı Abdulvafi Leftit'in düzenlediği basın toplantısında açıkladığı sonuçlara göre: RNI'yi 82 sandalye ile 2008 yılında kraliyet danışmanı Fuad Ali El Himma tarafından kurulan PAM izliyor. Ardından 78 milletvekili ile ülkenin en eski siyasi partisi muhafazakar İstiklal Partisi geliyor. 

Seçimlerin bir diğer dikkat çekici sonucu ise geçtiğimiz iki hükümette de iktidarın ortağı olan PJD'nin yalnız 12 sandalye kazanması oldu. Parti, 2016 yılında düzenlenen bir önceki seçimlerde 125 sandalye kazanmıştı. Seçimin galibi RNI ise geçen seçimlerde 37 milletvekiline sahip olmuştu. 

SON SÖZ KRALIN

Ancak Fas'ta seçim sistemi oldukça kısıtlı bir şekilde işliyor. Resmen parlamenter monarşiye sahip olan Kuzey Afrika ülkesinde her ne kadar 2011 yılında kimi reformlar yapılmış olsa da son söz hâlâ Kral 6. Muhammed'in. Öyle ki kral, seçimin kazanan partisine hükümet kurma görevi verirken başbakan olacak kişiyi bizzat kendisi bu partiden belirleyecek. Ardından başbakanın kuracağı kabine de yine Kral Muhammed'in onayına sunulacak. Özellikle içişleri, dışişleri ve savunma gibi kilit önemdeki bakanlıklarda Saray son sözü söyleyebilecek.   

BOYKOT ÇAĞRILARI

Seçimlerin bir diğer odağı ise katılım oranı. 2016 yılında %43'te kalan oran bu yıl biraz artarak %50'ye ulaşsa da oldukça düşük bir seviyede oluşu dikkat çekiyor. Seçmenler boykot kararını sürdürüyorlar. Bunlardan bir tanesi Marksist görüşe sahip Demokratik Yol (VD), 2011 yılından beri düzenlenen seçimlerin ülkede 'sahte bir demokrasi ortamı yarattığı' görüşünde. Son seçimlerde Birleşik Sosyalist Parti'de (UNI) de boykot tartışmaları özellikle parti gençliğinin fikir ayrılığı üzerine yaşandı.

Fas seçimlerinde tüm bu partilerin ötesinde kendi siyasi görüşünü solda tanımlayan pek çok kişi için boykotun ciddi bir seçenek olduğu dile getiriliyor. Middle East Eye'da yer alan habere göre herhangi bir partiye üye olmayan sosyalistler, genel olarak 'seçimlerin Fas'ın demokratikleşmesine katkı sağlamayacağı' gerekçesiyle boykotu tercih ediyor.