Kolombiya hükümetiyle yaptığı barış görüşmeleri sekteye uğrayan FARC, hükümetin askeri operasyonlarına ve saldırılarına karşılık vermeye başladı. İki günde düzenlenen üç saldırıda 7 asker, 2 polis öldürüldü, petrol boru hattı patlatıldı

'TEK TARAFLI ATEŞKES' KARARI 20 OCAK'TA SONLANDIRILMIŞTI

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile Kolombiya hükümeti arasında aylardan bu yana devam eden barış görüşmelerinin tıkanması, çatışma sürecinin yeniden başlamasına neden oldu. Hükümetin saldırılarına son vermemesi ve FARC’ın taleplerini görmezden gelmesi üzerine askıya alınan görüşmeler, FARC’ın “tek taraflı ateşkes” kararını 20 Ocak’ta sonlandırmasına neden olmuştu.

İLK SİLAHLI EYLEMİ 12 ŞUBAT'TA GERÇEKLEŞTİRDİLER

FARC, ateşkesi sonlandırmasının ardından ilk silahlı eylemlerini gerçekleştirdi. FARC gerillaları, 12 Şubat günü ülkenin güneydoğusundaki Guaviare bölgesinde polisleri hedef aldı. Düzenlenen patlamada biri rütbeli iki polis yaşamını yitirdi. Aynı saatlerde Putumayo kentinde de petrol boru hattı kundakladı.

FARC’ın eylemleri ertesi gün de devam etti. Gerillalara yönelik operasyon başlatan askeri kuvvetler ile FARC militanları, ülkenin güneyindeki Caqueta kentinde karşı karşıya geldi. Yaşanan çatışmada 7 askeri yaşamını yitirirken, 5 asker de yaralandı.

FARC: BARIŞ KOŞULLARI OLMADAN SİLAH BIRAKMAYIZ

İki polis ile yedi askerin yaşamını yitirdiği eylemlerin ardından bir açıklama yayımlayan FARC Siyası Büro, barış görüşmelerinin sürdüğü zaman diliminde tek taraflı ateşkes ilan etmelerine karşın hükümetin benzer bir adım atmadığına dikkat çekti. Müzakereler sırasına düzenlenen operasyonlarda 30 gerillanın yaşamını yitirdiğini hatırlatan örgüt, hükümetin de silahları bırakarak çözüme destek vermemesi ve saldırılarını sürdürmesi halinde askıya alınan görüşmelerin yeniden başlamasının bir anlamı olmayacağı belirtildi.

ELN 7 GÖZALTISININ 5’İNİ BIRAKTI

FARC ile birlikte ülkenin önemli gerilla örgütlerinden Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) da esir aldığı 2 Perulu ile 3 Kolombiyalıyı serbest bıraktığını duyurdu. Gözaltına aldıkları kişilerin, halkın karşı çıkmasına karşın altın madenlerinde çalıştığını söyleyen ELN, yapılan işlemlerin ardından esirlerin serbest bırakıldığını ilan etti. ELN’nin elinde halen 2 Alman esir bulunuyor. (sendika.org)