Kolombiya’da son silah ve cephanelerin de Birleşmiş Milletler (BM) yetkililerine teslim edilmesinin ardından 52 yıllık çatışmanın en önemli taraflarından Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) için yeni bir siyasi dönem başlıyor.

Evrensel'de yer alan habere göre, gerilla örgütünün liderlerinden Iván Márquez, FARC’ın siyasi partiye dönüşeceğini ve partinin adının “Kolombiya Devrimci Alternatif Gücü” (Fuerza Alternativa Revolucionaria de Colombia) olacağını açıkladı. Böylece örgütün baş harfleri olan FARC değişmemiş olacak.

El Universal’in haberine göre Marquez açıklamasında, “Kısa süre içinde yeni siyasi partinin kuruluş kongresini gerçekleştireceğiz ve adı Kolombiya Devrimci Alternatif Güç olacak. Geçmişimizle bağlarımızı koparmak istemiyoruz ve devrimci bir güç olmaya devam edeceğiz” dedi.

Yasal partiye dönüştükten sonra “sistem karşıtı bir ses” olmayı sürdüreceklerini belirten Marquez, FARC’ın silahsız milis güçlerine yönelik saldırılara da tepki gösterdi.

ÇATIŞMA RESMEN SONA ERDİ

Kolombiya’da 1964’te başlayan ve 52 yıl devam eden kanlı çatışma süreci önceki resmen sona ermiş, Birleşmiş Milletler (BM) temsilcilerinin Kolombiya Devrimci Silahlı Güçlerinden (FARC) silah ve patlayıcı madde dolu son iki konteyneri teslim aldığı bildirilmişti.

Venezuela sınırındaki Fonseca kentinde yapılan törene Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos da katılarak, “Bu son silah teslimatı ile ihtilaf gerçekten de sona eriyor, milletimiz için yeni bir dönem başlıyor” demişti.

Kolombiya basınına göre toplam 8 bin 112 silah ve 1 milyon 300 bin mermi toplandı.