Kolombiya’da devlet ile 52 yıllık çatışmanın ardından Haziran ayında silahlı varlığına resmen son veren FARC (Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri), varlığını “Alternatif Devrimci Güç” ismiyle siyasi parti olarak sürdürecek.

Telesurtv’ye göre, FARC’ın yeni siyasi partisi Alternatif Devrimci Ortak Güç’ü ‘Kolombiya'nın ihtiyaç duyduğu demokrasiyi’ temsil eden kadınlar ve etnik gruplar oluşturacak.

Evrensel'de yer alan habere göre, Alternatif Devrimci Ortak Güç (Fuerza Alternativa Revolucionaria del Común-FARC) Cuma günü yaptığı açıklamada, parti yönetiminin 111 üyeden oluşacağını ve Havana’da (Küba) yapılan anlaşma hükümlerince Kolombiya Kongresi’nde on sandalyeyi işgal edecek geniş bir aday listesine sahip olacağını söyledi.

Pablo Catatumbo olarak bilinen ve FARC üyesi olan Jorge Torres Victoria, yaptıkları oylamanın sonuçlarını sundukları basın toplantısında şunları dile getirdi:
“Şu anda aday adaylarımızın isimleri Marquez, Lozada, Catatumbo, Sandido. Yeni yönetimin bu isimleri onaylayacağını düşünüyoruz.”

PARTİ ÖNDERLİĞİNİ KADINLAR, ETNİK GRUPLAR OLUŞTURACAK

Catatumbo, parti önderliğinin kadınlar, etnik gruplar ve “yeni hareketin tüm bileşenleri” olmak üzere 111 üyeden oluşacağını bildirdi. Partinin demokratik bir parti olduğunu ve “Kolombiya’nın ihtiyaç duyduğu bir demokrasiye örnek” teşkil etmek istediğini de belirtti.

Geçen Pazar günü başlayan ve Perşembe günü sona eren FARC kongresi çerçevesinde, örgütün siyasi parti olarak yeni adının seçiminin, 53 yıldır FARC ile özdeşleşen kısaltmayı koruma arzusundan kaynaklandığını belirttiler:

“Bu isim bazıları için sorun oluşturabilir; ancak bu bizim tarihsel geçmişimizi temsil ediyor. Bu geçmişin bulanıklaştırılmaması açısından bunu gerekli gördük.”  Mücadelemiz sürecek, ancak bu kez bir başka zeminde: Yolumuza meşru siyaset yaparak devam edeceğiz.”

LOGOSU KIRMIZI GÜL OLACAK

Örgüt temsilcisi Iván Márquez, yeni siyasi partinin logosunun kırmızı gül olacağını söyledi:

“Kongrede her yerde bulunabilecek, dünyada bilinen bir simge bulmak ve bir gül görüldüğünde FARC olduğu anlaşılsın, bizimle ilişkilendirilsin istedik. Gül herkese kucak açan güzel bir çiçek olup sevgi, dostluğu temsil eder. İsteğimiz, bütün Kolombiyalılarla ilişkilendirilmesi. Öte yandan kadınsı bir yanı da var gülün.”