Kolombiya hükümeti ve Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC), örgüt kamplarında bulunan çocukların sivil hayata geri kazandırılmaları konusunda anlaşmaya vardı

50 seneyi aşkın süredir hükümet güçleri ile FARC örgütü arasında devam eden çatışmaları sonlandıran anlaşma böylelikle ilk sonuçlarını vermeye başladı. Küba'nın başkenti Havana'da yapılan barış müzakerelerini yürüten yetkililer, FARC kamplarında bulunan 15 yaşından küçük çocukların serbest bırakılmasına karar verildiğini belirtti.
 
3 ÖNEMLİ KARAR

Açıklamaya göre, müzakerelerde “çocuk gerillalarla” ilgili üç önemli karar alındı: 15 yaş altı kişilerin kamplardan salıverilmeleri, 18 yaşından küçüklerin ilişkilerini kesebilmeleri için bir yol geliştirilmesi, savaşı terk eden çocukların üzerine yoğunlaşmayı sağlamak için geniş çaplı bir programın yaratılması. 

Anlaşma uyarınca, örgütten ayrılan çocuklar yargılanmayacak ve süreç Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu UNICEF tarafından takip edilecek.
 
47 milyonluk Latin Amerika ülkesinde yıllardır süren savaş yüzünden şu ana kadar 200 bin kişi hayatını kaybetti. 51 yıldır süren çatışmalarda 7 milyon kişi ise evlerini terk etmek zorunda kaldı. 

7 bin gerillası olduğu tahmin edilen FARC'ın bünyesinde kaç sayıda çocuk gerillanın olduğu bilinmiyor. Örgüt çocukları aralarına savaşmaları için almadıklarını, ancak yetimleri ve eviçi şiddet mağduru çocukları kabul ettiklerini savunuyor. 

Kaynak: Neynik