Kolombiya Silahlı Devrimci Güçleri (FARC), elindeki son 10 asker ve polis rehineyi serbest bıraktı. 12 yıldır rehin tutulan 4 asker ve 6 polisin, barış müzakerelerinin ön koşulu olarak serbest bırakıldığı belirtildi. Uluslararası Kızılhaç Örgütü Sözcüsü Maria Critina Rivera, rehinelerin Meta ve Guaviare adlı iki kasaba arasındaki sınır bölgesinde teslim edildiğini ve daha sonra Brezilya ordusuna ait bir helikopterle başkent Bogota'ya götürüldüğünü açıkladı.

 

Villevicencio kentinde aileleriyle görüştürülen rehineler sağlık kontrolünden geçirildikten sonra başkent Bogota'ya götürüldü.

 

Televizyonlar rehinelerin Villavicencio'da helikopterden sevinç içinde iniş görüntülerine yer verdi.

 

Rehineler, Uluslararası Kızıl Haç örgütü ve eski senatör Piedad Cordoba başkanlığındaki bir Kolombiyalı arabulucu heyetinin çabaları sonucu serbest bırakıldı.

 

Rehineler, FARC'ın 1998-1999 arasında düzenlendiği çeşitli saldırılar sonrası kaçırılmıştı. Barış görüşmeleri çağrısında bulunan FARC, kısa süre önce iyi niyet göstergesi olarak da fidye için adam kaçırma eylemlerini durdurduğunu açıklamıştı.

 

'YÜZDEN FAZLA REHİNE VAR'

1964'te kurulan örgütün halen 8 binden fazla üyesi bulunuyor. Kolombiya'daki en büyük hükümet karşıtı silahlı örgüt olan FARC, Marksist bir yönetim oluşturmayı hedefliyor. Örgütün elinden halen yüzden fazla sivil tutsağın bulunduğu sanılıyor. Örgüt yıllar boyunca tutuklu üyelerinin salıverilmesini sağlamak için asker ve polis memurlarını kaçırdı.