Iraklı Ezidi aktivist Ali Hüseyin El Hansuri, IŞİD’in kaçırdığı ve köle pazarlarına çıkardığı kadın ve çocukları kurtarmak için yürütülen çalışmalarda bin 700 kadının aktivistler tarafından pazarlarda satın alınarak aileleriyle kavuşturulduğunu söyledi. 

Sputnik'te yer alan habere göre, IŞİD'in başlıca köle pazarlarından biri Rakka'ya taşındı. Iraklı Ezidi aktivist Ali Hüseyin El Hansuri, örgütün esir aldığı Ezidi kadın ve çocukları köle pazarlarından kurtarmak için aileleriyle anlaşmalı olarak özel ajanların görev yaptığını ifade etti.

Bu ajanların esir alınan kişileri aradığını ve istenen kişileri bulduktan sonra satın aldıklarını belirten Hansuri, bu yöntemle kurtarılan Ezidilere örnek verdi.

Hansuri şunları söyledi: "Fayza 17 bin dolara satıldı. Bu miktar aktivistler ve Ezidi Esirlerin Kurtarılması Derneği tarafından kurtarıldı. 21 Haziran'da köle pazarından alındıktan sonra Irak Kürdistanı'nda bir kampa götürüldü. Kaçırılmasından bu yana 3 yıl geçtiğinden ailesi onu güçlükle tanıdı. Ailenin 9 üyesi esir durumda. Fayza esirken hizmetçilik görevi görmüş." 

Hansuri, Ammi isimli bir kadının 5 çocuğuyla birlikte Rakka'da bulduklarını ve 25 Kasım 2016'da onu pazardan kurtarmak için 50 bin dolar ödemek zorunda kaldıklarını ifade etti.

IŞİD'in elinden bin 700 kişiyi bu yöntemle kurtarabildiklerini söyleyen Hansuri'nin açıklamasına göre, Rakka'daki bir pazardan 6 Aralık 2016'da kurtardıkları Hayfa isimli bir genç kız için de 16 bin dolar ödendi. Aktivistler, 22 Mart'ta da Suzan ve Şirin kardeşler için 22 bin dolar ödedi.