Almanya’nın başkenti Berlin’de, ev işgalcilerinin son kalelerinden biri olan binanın boşaltılması sırasında polis ile işgalciler arasında şiddetli çatışmalar meydana geldi.

Yüzlerce polis sabahın erken saatlerinde, Friedrichshain semti Liebeigstrasse’de, 1990 ylından bu yana ev işgalcilerinin elinde bulunan binayı boşaltmak için harekete geçti. Ancak polis işgalcilerin sert direnişiyle karşılaştı.

Polislerin tazikli su ve coplarına işgalciler cam şişe ve molotoflarla karşılık verdi. Görgü tanıkları olaylarda çok sayıda kişinin yaralandığını söyledi.

Polis sözcüsü, kapıların demirlendiği, taş duvarların örüldüğü bina içinde büyük barikatlarla karşılaştıklarını belirterek, binada kontrolün hala sağlanamadığını bildirdi.

Ev işgalcileri dün mahkemenin binanın boşaltılmasına karar vermesini önleyememişti. Berlin İçişleri Bakanı Ehrhart Körting, ev işgalcilerini barışçıl temelde geri çekilmeye çağırmıştı. İşgalciler ise mahkeme kararını protesto ederek, binayı boşalmayı reddetti.

Berlin’in doğusunda bulunan bina 1990 yılından beri işgalcilerin elinde bulunuyor. Işgalciler zaman içinde ev sözleşmeleri imzalayarak binadaki varlıklarını resmileştirdi. Ancak 90’lı yıllarında sonunda 2 özel kişinin binayı satın almasıyla sözleşmeleri iptal edildi. 10 yıldan fazladır süren hukuki mücadele ise ev işgalcilerin alehine sonuçlandı. Binanın mahkeme kararı doğrultusunda bugün boşaltılması gerekiyor.

ANF