MADRİD - Son olarak 5 Eylül 2009 tarihinde ateşkes ilan etti, 10 Ocak 2011'de bunu 'kalıcı, genel ve doğruluğu uluslararası alanda kanıtlanabilir' boyuta taşıdı; ve bugün de ETA'dan silahın bırakıldığı açıklaması geldi.

İspanya'nın kuzeydoğusundaki Bask bölgesinin bağımsızlığı için mücadele eden ve AB terör örgütleri listesinde bulunan örgüt, bu kararı 43 yıl sonra aldı.

Bazı İspanyol kaynaklarına göre 829, bazılarına göre de 859 kişinin ölümünden sorumlu tutulan ETA'nın açıklamasında, örgütün feshedilmesine ve silahların teslim edilmesine ise atıfta bulunulmadı.

ETA, Bask bölgesinde yayınlanan Gara ve Berria adlı gazetelerin internet sitelerinde yayımlanan yazılı bildiride ve bir video görüntüsünde, ''silahlı faaliyetlerini tamamen sona erdirdiğini'' duyurdu.

Silah bırakmakta ''kararlı olduğunu ve açık bir vaatte bulunduğunu'' vurgulayan ETA, İspanyol ve Fransız hükümetlerine ''çatışmanın sonuçlarını çözüme kavuşturmak için direkt bir diyalog yolu açılması'' çağrısında bulundu.

Yüzleri kapalı 3 kişi tarafından okunan ETA bildirisinde yapılan açıklamadan ''tarihi'' diye bahsedilirken, ''Bask bölgesinde yeni bir siyasi dönem başladı. Siyasi sorunlara demokratik ve adil çözüm bulabilmek için tarihi bir fırsatla karşı karşıyayız'' denildi.

Geçen pazartesi günü San Sebastian kentinde yapılan Uluslararası Barış Konferansı'nın sonunda yapılan ''silah bırakma'' çağrısına atıfta bulunan ETA, bunu ''büyük bir siyasi girişim'' olarak değerlendirdi.