ETA mahkumlarının açlık grevi eylemindeki hedefinin, örgüt üyesi olmaktan hüküm giyen ve yakalandığı kanser hastalığının son döneminde olduğu açıklanan Jesus Maria Uribetxeberria Bolinaga'nın serbest bırakılması talebi bulunuyor.

İspanya'nın kuzeydoğusundaki Bask bölgesinin bağımsızlığı için mücadele eden ETA'ya bağlı mahkumların, sağlık sorunu olan arkadaşlarının serbest bırakılması talebiyle 10 Ağustos'ta başlattığı açlık grevine katılımın 250'yi aştığı bildirildi. 

İspanya Cezaevleri Müdürlüğü'nden verilen bilgiye göre, açlık grevinde olan ETA mahkumlarının sayısının 254'ü bulduğu belirtildi. 

ETA mahkumlarının açlık grevi eylemindeki hedefinin, örgüt üyesi olmaktan hüküm giyen ve yakalandığı kanser hastalığının son döneminde olduğu açıklanan Jesus Maria Uribetxeberria Bolinaga'nın serbest bırakılması talebi bulunuyor. Bask bölgesindeki Donostia hastanesinde bulunan ve tedaviyi reddeden Bolinaga, açlık grevinin 7. gününü doldurdu. Bazı testlerden geçirilen Bolinaga'nın, sağlık koşullarından dolayı yasal süreçle tahliye edilmesi için sonuçlar beklenirken, mahkumun durumuna daha sonra karar verileceği kaydedildi. 

Bolinaga dışında, hapishanede ciddi sağlık sorunlarıyla boğuşan 13 ETA mahkumunun daha bulunduğu bildirildi. 

Bu arada ETA mahkumlarının açlık grevi, terörizm kurbanları derneği, polis örgütleri ve bazı siyasi partiler tarafından eleştirildi. 

Bu kurumlardan yapılan açıklamalarda, "Hükümetten ETA'nın şantajına boyun eğmemesi" istendi. Hükümet adına görüşünü açıklayan Bayındırlık Bakanı Ana Pastor da "Hükümet, ceza yasası ve cezaevi yönetmeliğini yerine getiriyor. Hukuk devleti bir şantaja boyun eğdirilemez" şeklinde konuştu. 

40 yıllık terör eylemlerinde 829 kişinin ölümünden sorumlu tutulan ETA, 2010 Eylül ayında ilan ettiği ateşkesi 2011 Ekim ayında kalıcı duruma getirip, silahlı eylemlerini bıraktığını açıklamıştı. 

100 kadarı Fransa'da olmak üzere 650'den fazla ETA mahkumu bulunuyor.