Guatemala’da eski diktatör Jose Efrain Rios Montt’un Maya yerlilerine soykırım yapmak ve insanlığa karşı suçlardan yargılandığı dava sonuçlandı.

Başkent Guatemala’daki yerel mahkeme Rios Montt’a 80 yıl hapis cezası verdi. 86 yaşındaki Montt, böylece kendi ülkesinde soykırım suçundan hüküm giyen ilk devlet başkanı oldu.

Montt, askeri darbe sonrası ülkeyi yönettiği 1982-1983 yıllarında 1700’den fazla kişinin katledilmesi, on binlerce Maya yerlisinin göçe zorlanması, taciz ve işkence ile suçlanıyordu. Karar sonrası duruşma salonunu dolduran kurban yakınları buruk bir sevinç yaşadı:

“Biliyorum ki bu yaşanan acıları silmeyecek, ama en azından bir daha böylesine katliamların olmayacağının garantisi. Bunun için seviniyorum. Kardeşim eğer katili cezasını çekeceği için nihayet mezarında huzur bulacak ise bundan da mutlu olurum.”

Hakkındaki iddiaları reddeden ve davayı “siyasi bir şov” olarak nitelendiren eski diktatör, bir üst mahkemeye temyiz başvurusunda bulunacağını açıkladı. Bu arada, aynı davada hakim karşısına çıkan dönemin askeri istihbarat yetkilisi Mauricio Rodriguez Sanchez, beraat etti.