Eski ABD Merkezi İstihbarat Servisi (CIA) ve Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) Başkanı Michael Hayden, otonom bir Kürt bölgesinin Ortadoğu’da yeni bir siyasi yapı kurulmasına yardımcı olabileceğini söyledi.

Michael Hayden, Ortadoğu’daki 20. yüzyıl politik mimarisinin çöktüğünü belirtti.

Hayden, “Eski gitti ve yeninin yaratılması gerekiyor. Bu durumda yapılması ve konuşulması gereken Kürtler’in geleceğidir. Yani otonom bir Kürt bölgesi” dedi.

Rojava’nın Rimelan kentinde geçtiğimiz günlerde düzenlenen toplantıda, “Rojava ve Kuzey Suriye Demokratik Federal Sistemi” metninin kabul edildiği bildirilmiş ve Kürtler’in kontrolündeki üç kantonun da yeni kurulacak federal sistem içerisinde yer alacağı duyurulmuştu.

Rusya’da faaliyet gösteren Kürt Sivil Toplum Kuruluşları Uluslararası Birliği Başkanı Merab Şamoyev da, yeni anayasada federal yapılara yer verilmemesi halinde Rojavalı Kürtler’in bağımsızlık ilan edeceklerini söylemişti.

Öte yandan, Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani, bağımsızlık referandumunun gerçekleşmesi gerektiğini belirterek, "Bağımsızlık için ya hepimiz yok olacağız ya da kanımız pahasına başaracağız" demişti.

Barzani’nin, kurulmasını amaçladığı bağımsız Kürdistan’ın başkanı olmayacağını da belirtmişti.

(Kaynak: Sputnik)