Ülkelerinde zulme uğradıkları için İngiltere'den iltica talep eden eşcinsel kadın ve erkeklerden cinselliklerini kanıtlamalarının istendiğini söyleyen İngiltere Parlamentosu İçişleri Komisyonu, bu uygulamanın derhal durdurulması çağrısı yaptı.

BBC Türkçe'nin haberine göre, milletvekilleri, bazı ender durumlarda göçmenlik bürosu yetkililerine sığınma başvurusu yapan eşcinselleri ''son derece şahsi cinsel faaliyet içinde gösteren'' fotoğraf ve videoların teslim edildiğini söylediler.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI KONUYU İNCELEYECEK

İngiltere'ye iltica başvurularını inceleyen parlamento komisyonunun raporu ardından, eşcinsel haklarını savunan Stonewall örgütü uygulamanın ''üzüntü verici'' olduğunu açıkladı. İçişleri Bakanlığı yetkilileri ise ''yüksek standartları korumak için konuyu izleme altına alma'' sözü verdi.

'SAÇMA BİR ŞEY!'

İçişleri Komisyonu Başkanı İşçi Partili Keith Vaz, BBC'ye verdiği mülakatta, ''Bir yargıcın ya da göçmenlik yetkilisinin bir bireyden eşcinsel olduğunu kanıtlamasını istemesi, ne tip filmler seyrettiğini ya da ne gibi şeyler okumaktan hoşlandığını sorması, saçma bir şey.'' dedi. Keith Vaz, ''İltica başvurusu yapanların cinsellikleri konusunda kendi ifadelerini kabul etmeliyiz. Kanıtlama uygulamasının derhal durdurulması gerek.'' diye konuştu.

Milletvekilleri, LGBTİ bireylerin başvuru dosyalarının değerlendirilişinde aşırı biçimde ''cinselliklerini kanıtlamalarına'' ve anekdotlara yer verilmesini eleştirerek, bilhassa cinsellliğinden dolayı işkence ve zulme uğramış kişilerin böyle bir uygulamadan geçirilmesinin sakıncalarına vurgu yaptı.