Fransa’da on binlerce kişi hükümetin eşcinsel evliliklere izin veren kanun tasarısını protesto etmek amacıyla sokaklara çıktı. Eşcinsel evlilik karşıtları, Fransa’da geleneksel aile yapısının zarar göreceğini savunuyor. Katolikliğin ağırlıkta olduğu Fransa’daki tartışmaya Papa 16. Benedikt de katıldı.

'BİR TEK BABA, BİR TEK ANNE'

Dün başta başkent Paris olmak üzere birçok büyük şehirde hükümetin eşcinsel evliliklere olanak tanıyan yasa tasarısına karşı protestolar vardı. Paris’te polise göre 70 bin, organizatörlere göre ise 200 bin kişi, Lyon’da 22 bin (27 bin organizatörlere göre) kişinin katıldığı yasa karşıtı gösterilere, Marsilya, Nantes, Rennes ve Toulouse gibi kentlerde de binlerce kişi katıldı.

Gösterilerde, ‘bir tek baba, bir tek anne’, ‘Medeni kanunu korumak için elele’, ‘Eşcinsellere değil, evliliklerine karşıyız’ gibi slogan ve pankartlar dikkat çekti.

Toulouse kentindeki gösteriler sırasında eşcinsel evlilik taraftarları ile yaşanan çatışmalara polis göz yaşartıcı gazlar ile müdahale etti. Fransa’daki bu eylem, 1999 yılında kabul edilen ve kişilerin evlenmeden yasal olarak birlikteliklerini onaylayan yasaya (PACS) karşı yapılan protestolardan sonra bir ilk.

PAPA, DİN ADAMLARINI 'DAHA CESUR OLMAYA' ÇAĞIRDI

Eşcinsel evliliğe karşı çıkan kesimler arasında Katolik Kilisesi’nden sağ partilere ve kimi sol çevrelere kadar birçok kesim bulunuyor. Kimi eşcinseller de yasaya karşı çıkarken, Müslümanlardan Katoliklere birçok dini çevre aynı noktada buluşmuş durumda.

Papa 16. Benedikt de Vatikan’dan yaptığı açıklamada, piskoposlardan yasa ile ilgili tartışmalara korkmadan, daha güçlü ve kararlı bir biçimde katılmalarını istedi. Fransa’nın Hıristiyan geleneğinin görmezden gelinemeyeceğini söyleyen Papa, Fransa’daki kiliselerin toplumsal tartışmalara daha fazla katılım sağlaması gerektiğinin altını çizdi.Papa, din adamlarından bu tartışmalara katılırken, özellikle Fransa’nın laik geleneğine saygılı olunmasını da talep etti.

HOLLANDE'IN 60 VAADİNDEN BİRİYDİ

François Hollande’ın Mayıs ayındaki seçimler öncesinde verdiği 60 vaatten biri de eşcinsellerin evlenmesinin önündeki engelleri kaldırmaya yönelikti. Geçtiğimiz hafta bakanlar kurulundan geçen yasa tasarısı, Fransız Medeni Kanunu’nun 143. Maddesinde yer alan ‘evlilik akdi kadın ve erkek arasında imzalanır’ ibaresini ‘evlilik akdi ayrı cinsten ve ya aynı cinsten kişiler arasında imzalanır’ şeklinde değiştiriyor. Yasa tasarısı, önümüzdeki Ocak ayından itibaren Ulusal Meclis ve Senato’da tartışılmaya açılacak.

YASANIN GEÇMESİ KONUSUNDA FİKİR AYRILIĞI

Öte yandan, Ulusal Meclis ve Senato’da çoğunluğu elinde bulunduran Sosyalistler, Yeşiller ve Komünistler yasanın geçmesi konusunda hem fikirler.

Ana muhalefet Halk Hareketi Birliği (UMP) ve aşırı sağcı Ulusal Cephe (FN) başta olmak üzere sağ partiler ise yasaya sert muhalefet ediyorlar. FN lideri Marine Lepen ile Hristiyan Demokrat Parti başkanı Christine Boutin yasanın referanduma sunulması gerektiğinde birleşiyorlar.

YASA ÜZERİNDEN SOSYALİST PARTİ İKTİDARINA YENİ CEPHE AÇILMAK İSTENİYOR

Kimi gözlemciler, sağ partilerin bu yasa üzerinden Sosyalist Parti iktidarına karşı yeni bir cephe açmak istediği görüşünde. Ancak, bu yasa üzerinden oluşabilecek bir muhalefetin hükümete ne kadar zarar verebileceği ise tartışma konusu. BVA şirketi tarafından yapılan kamuoyu yoklamasına göre ise, Fransızların yüzde 58’i eşcinsel evliliğe destek veriyor. Bu oran 2011’de yüzde 63 idi.

YASAYA KARŞI PROTESTOLAR CİDDİ BİR TARTIŞMANIN DA ÖNÜNÜ AÇTI

Yasa karşıtlarının protesto hamlesi ile Fransa’da din adamlarının da dahil olduğu son yılların en ciddi toplumsal tartışmalarından birinin de önü açılmış oldu. Fransa ile birlikte Almanya, İngiltere, Finlandiya, Avusturya ve İsviçre gibi ülkeler eşcinsel çiftlerin evlenmeden birlikte olmalarına ve bazı kanuni haklardan yararlanmalarına olanak sağlıyorlar. Portekiz ve İspanya gibi Katolik ülkeler ile, Hollanda, Belçika, Danimarka ve İsveç ise eşcinsel evliliğe yasal düzenleme getirerek kabul ettiler.

İtalya, Romanya ve Türkiye gibi ülkelerde herhangi bir düzenleme bulunmazken, Polonya ve Ukrayna gibi ülkelerde ise eşcinsel evlilikler yasayla yasaklanmış durumda. (anf / Baran Deniz)