Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Halep’te muhaliflerin tahliyesinin başlamasının ardından ilk resmi açıklamasını yaptı.

Esad, Halep’in kurtuluşunun bölgesel ve uluslararası etkileri olacağını ifade ederek, “Bugün tarih yazılıyor” dedi.

Suriye başkanlık sarayının basın ofisinden yapılan açıklamada Esad'ın 'Sanırım tarihi bundan sonra Halep'in özgürleştirilmesinden öncesi ve sonrası diye ikiye ayırmak mümkün olabilecektir" ifadelerini kullandığını aktardı.
 
Yaşananlar için ‘tarihi bir dönüm noktası’ ifadesini kullanan Esad, “Şu an her bir Suriye vatandaşı tarafından tarih yazılıyor. Tarih yazımı bugün başlamadı. Altı yıl önce, kriz ve savaşla beraber başladı. “Tarih değişti. Halep’in kurtarılması sonrası sadece Suriye’deki durum değil, bölgesel ve uluslararası durum da artık farklı” diye konuştu.
 
Suriye Devlet Başkanı'nın her bir Suriyeli vatandaşın bu özgürleşme operasyonunda önemli bir rolünün olduğunun da altını çizdiği ve bu özgürleştirme operasyonunu İsa Peygamber'in gelmesi ile yaşanan kutsal özgürleşmeye benzettiği de ifade edildi.
 
Rus Genelkurmay Başkanı da birkaç saat önce Halep'in tüm muhaliflerden temizlendiğini açıklamıştı.
 
NE OLDU?

20 otobüs ve yaklaşık 1.000 kişiden oluşan ilk konvoy, silahlı muhalif grupların kontrolü altındaki bölgeye ulaştı.

Türkiye, olası bir insan göçüne karşı sınır kapılarında hazırlık yapıyor. Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Doğu Halep'ten 80-100 bin kişinin tahliyesinin söz konusu olabileceğini söyledi.

Sabah saatlerinde tahliye işlemine başlanmış ancak açılan ateş sonucu konvoy geri dönmek zorunda kalmıştı.