Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Fransa'da meydana gelen saldırıların Batılı ülkelerin "terörizme" verdiği destek sonucunda olduğunu söyledi.

Associated Press haber ajansına göre, Çek Cumhuriyeti'nde yayınlanan aylık bir dergi olan Literarni Noviny'ye konuşan ve bu röportajı Suriye devlet medyasında da yayınlanan Esad, "Dünyanın neresinde olursa olsun masum insanların öldürülmesine karşıyız" dedi.

Esad "Batı'ya terörizmi desteklememeleri ve ona siyasi bir kılıf vermemeleri gerektiğini çünkü bunun tüm ülkelerini ve tüm halklarını etkileyeceğini anlattık. Bizi dinlemediler" diye konuştu.

Esad Batılı liderleri "ileri görüşlü olmamakla" suçladı ve Fransa'daki saldırıların "söylediklerinin doğruluğunu" kanıtladığını ifade etti.

Suriye'nin de son dört yıldır "benzer bir terörizmden" muzdarip olduğunu ve binlerce insanın kaybının yaşandığını söyleyen Esad, Fransa'daki saldırılarda hayatını kaybedenlerin aileleri ile aynı duygular içinde olduğunu söyledi.

İSTİHBARAT PAYLAŞIMI ÇAĞRISI

Esad ayrıca "terörle mücadele eden" ülkelerle istihbarat paylaşımı yapma çağrısında bulundu.

Reuters'a göre Esad röportajında "Terörle mücadele ile uğraşan ülkeler arasında bilgi değiş tokuşu olmalı" dedi.

Esad ayrıca Batılı liderlere Suriyeli muhalifleri destekleme kararlarını gözden geçirmeye çağırdı.

Son dört yıldır iç savaşla sarsılan Suriye'de 200 binden fazla insan ölürken, binlercesi de yerinden edildi.

ABD ile beraber Batılı ülkeler aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bölgesel müttefikleri ile beraber, Esad'a karşı Suriyeli muhalif İslamcı gruplardan ılımlı olanlara destek veriyor. Grupların askeri olarak eğitilmeleri de bu destek planının bir parçası.

Kaynak: BBC Türkçe