Rusya’nın çağrısı üzerine,  Rusya, ABD, Suudi Arabistan ve Türkiye Dışişleri Bakanları bugün Avusturya'nın başkenti Viyana'da bir araya gelerek Suriye'deki son durumu değerlendirdi.

Viyana'da toplantı sonrasında açıklama yapan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adel el Cübeyr, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın ülkedeki geçiş sürecinde nasıl bir rol oynayacağına dair bir fikir birliği sağlanamadığını açıkladı.

Cübeyr dört ülkenin Suriye konusunda istişarelere devam kararı aldıklarını belirtti.

BBS Türkçe’de yer alan habere göre, Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da, Ürdün'le Suriye'ye yönelik özel bir çalışma mekanizması konusunda anlaştıklarını söyledi. Lavrov, Rus ve Ürdün ordularının Suriye'deki eylemlerini Amman'daki özel bir çalışma mekanizması üzerinden koordine edeceklerini söyledi. Lavrov bu mekanizmaya başka ülkelerin de katılabileceğini ifade etti.

Ürdün, ABD'nin öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyon çerçevesinde hava operasyonlarına katılıyordu. Lavrov "Rus ve Ürdün orduları Suriye'de hava güçleri de dahil olmak üzere eylemlerini koordine etme konusunda anlaştı" dedi. Moskova'nın Beşar Esad hükümeti ve Suriyeli muhalifler arasındaki görüşmeleri desteklediğini ifade eden Lavrov, "Bizim ortak poziyonumuz Suriye'deki çözümde siyasi sürece yönelik çabaların artırılması" dedi.

Türkiye, ABD ve Suudi Arabistan'la birlikte Suriyeli muhaliflere destek veriyor. Üç ülke de Rusya'nın Suriye'deki askeri müdahalesini eleştirmişlerdi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov bugün Viyana'daki toplantıya katılan isimler arasında.

Rusya ise 30 Eylül'de Suriye'de hava saldırılarına başlamış ve Salı günü Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı Moskova'da ağırlamıştı. Esad rejiminin bir diğer önemli müttefiki İran, Suudi Arabistan'ın muhalefeti yüzünden Viyana'daki toplantıya davet edilmedi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı Salı günü Kremlin'de kabul etmişti. Putin, Suriye'deki hava saldırılarının, Suriye'de siyasi diyalog için uygun koşulların oluşmasına yardımcı olduğunu belirtti.

"Batı'yı Suriye'deki terörist gruplar ile ilgili olarak ikili oynamakla suçlayan" Rusya lideri, "ABD'nin amacı Esad'dan kurtulmak. Bizim amacımız ise terörizmi yenmek, Devlet Başkanı Esad'ın teröre karşı zafer kazanmasına yardımcı olmak" dedi.

Rus yetkililer, Suriye'deki hava saldırılarında IŞİD ve "diğer terörist grupların" hedef alındığını söylüyor.