BM ve Arap Birliği'nin Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın sözcüsü, Suriye'deki çatışmaların sona ermesi için Esad'ın Annan planını kabul ettiğini açıkladı. Esad'ın bugün muhaliflerin kalesi olduğu iddia edilen Humus'u ziyaret edeceği de belirtildi.

 

Lübnan gazetesi Daily Star'ın haberine göre, Annan'ın sözcüsü, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın şiddetin sona ermesi amacıyla Annan planını kabul ettiğini söyledi.

 

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından da kabul edilen, Annan'ın 6 maddelik planına Esad rejimi onay verdi.

 

'BAŞLANGIÇ İÇİN ÖNEMLİ ADIM'

Esad'ın 6 maddelik planı kabul etmesi sonrası açıklama yapan Kofi Annan, barış planının kabul edilmesinin "başlangıç için önemli bir adım" olduğunu söyledi.

 

ESAD HUMUS'A GİDİYOR

Suriye resmi haber ajansı SANA, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın muhaliflerin kalesi olduğu iddia edilen Humus kentindeki Baba Amr mahallesini bugün ziyaret edeceğini açıkladı.

 

Suriye ordusu, Baba Amr'da aylarca süren operasyonlar yapmıştı. Humus'ta dün yeniden çatışmalar başlamış 20'den fazla muhalifin öldürüldüğü iddia edilmişti.

 

ANNAN SURİYE KRİZİNİ GÖRÜŞMEK İÇİN ÇİN'DE

Annan, Suriye'deki şiddete son verilmesi için hazırladığı plana destek aramak üzere Pekin'i ziyaret ediyor

 

Çinli yetkililer bu görüşmelerin soruna çözüm sağlaması umudunu dile getirseler de 'yönetim değişikliği'ne kapıyı aralayacak herhangi bir öneriyi desteklemeye isteksiz olduklarını kaydediyorlar.

 

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Lei, "Çin Sayın Annan'ın arabuluculuk çabalarına değer vermekte ve desteklemektedir" dedi.

 

Moskova'daki temasları sonunda, Pekin'e yola çıkarken bir açıklama yapan Annan, krizin uzamasına izin verilemeyeceğini söyledi, ancak bir takvim oluşturmak için tüm tarafların rızasının gerektiğini vurguladı.

 

Annan "Bu durumun süresiz olarak böyle devam etmesine izin verilemez; taraflara da ilettiğim gibi esmekte olan dönüşüm rüzgarlarına da direnilemez" dedi.

 

Annan'ın temasları sonrasında Rus yetkililer, BM gözetiminde ateşkes ilan edilmesi ve muhaliflerle siyasi diyaloga girilmesini öngören planı desteklediğini duyurdu.

 

Rusya Cumhurbaşkanı Dimitri Medvedev eski BM Genel Sekreteri Annan'ın girişimlerini bütünüyle desteklediğini çünkü bunun 'Suriye'nin uzun ve kanlı bir iç savaşın önüne geçmek için son fırsat' olduğunu söyledi.

 

Moskova'nın desteğini arkasına almış olmanın Annan'ın Çin temasları için işini kolaylaştıracağı söyleniyor.

 

Rusya ve Çin şiddeti kınayan iki BM karar tasarısını, içeriğinin dengeli olmadığı gerekçesiyle veto etmişlerdi. Moskova ve Pekin, yönetim değişikliğine kapıyı aralayacak bir ifade kullanılmasının, Libya'daki gibi yönetime karşı dış destekli bir silahlı mücadeleye dönüşmesinden endişe duyuyor.

 

ANNAN’IN BARIŞ ANLAŞMASI

 

1. Suriye halkının istek ve endişelerine yanıt sunacak Suriye öncülüğünde bir siyasi süreç

 

2. Sivillerin korunması için BM gözetiminde her tür silahlı şiddete son verilmesi

 

a) Hükümet meskun alanlara asker sevkini ve silah kullanımını durdurup buralarda bulunan askerleri çekecek

 

b) Muhalefet çatışmalara son verme taahhüdünde bulunacak

 

3. Tüm taraflar çatışma yaşanan bölgelere insani yardım sevkini sağlayacak ve insani amaçlarla her gün iki saatlik sükunet dönemleri sağlanacak

 

4. Yetkililer keyfi şekilde tutuklanmış kişilerin serbest bırakılması sürecinin hızını ve kapsamını artıracak

 

5. Yetkililer ülkede gazeteciler için hareket serbestisi temin edecek

 

6. Yetkililer toplanma ve barışçı şekilde gösteri yapma hakkına saygı gösterecek.

 

MUHALİFLER İSTANBUL’DA ÖRGÜTLENİYOR

Suriyeli muhalif gruplar ise 1 Nisan'daki 'Suriye'nin Dostları' toplantısı öncesinde, daha bütünlüklü bir yapı oluşturabilmek için İstanbul'da görüşmeler yapıyor.