Şam’a gerçekleştirdiği ziyareti ve Suriye Cumhurbaşkanı ile yaptığı görüşmeyi düzenlediği basın toplantısında değerlendiren Mayıs 1999 - Ağustos 1999 arasında Rusya başbakanı olarak görev yapan Rus siyasetçi Sergey Stepaşin, yaptıkları görüşme esnasında, Cumhurbaşkanı’nın kendisine Suriye’deki büyük çatışmaların bu yıl içinde sona ereceğini bizzat söylediği belirtti.

Şam’a gerçekleştirdiği ziyareti ve Suriye Cumhurbaşkanı ile yaptığı görüşmeyi düzenlediği basın toplantısında değerlendiren Rusya İmparatorluk Ortodoks Filistin Cemiyeti (İPPO) Başkanı, Rusya Sayıştay eski başkanı Sergey Stepaşin, yaptıkları görüşme esnasında, Cumhurbaşkanı’nın kendisine Suriye’deki büyük çatışmaların bu yıl içinde sona ereceğini bizzat söylediği belirterek, ‘‘Görüşmede ekonomik işbirliği konusu yeniden gündeme geldi. Ülkedeki mevcut savaş durumu üzerine sorduğum soruya ise Sayın Beşar Esad, ‘‘Bu yıl içerisinde Suriye’deki büyük çatışmalar sona erecek. Bu etabın tamamlanmasının ardından ise zaten devamlı olarak uğraştığımız terörle ve teröristlerle mücadele alanına tamamen geçiş yapmamız gerekecek’’ diyerek yanıt verdi’’ şeklinde konuştu.

Ştepaşin, basın toplantısındaki açıklamasına şu sözlerle devam etti:

‘‘Görüşmemiz esnasında Sayın Cumhurbaşkanı kurumumuzun faaliyetlerine de değindi ve savaşın Müslümanlar ile Ortodokslar arasında değil, farklı dinlere ve milletlere mensup insanlar ile teröristler arasında yaşanmakta olduğu üzerine yaptığımız bilgilendirme çalışmalarından övgüyle bahsetti. Ayrıca Sayın Esad, Suriye’nin tüm kimyasal silahlarını Lazkiye’den çıkarmasına engel olmak adına bir takım yasadışı faaliyetlerin yürütülmekte olduğunu ve bu kente yönelik saldırıların devam ediyor olmasından da derin endişe duyduğunu ifade etmiştir. ABD’nin Suriye’yi suçlayabilmesi maksadı ile bu ülkenin elinde bulunan silahların zamanında imha edilmesine engel olmak için birtakım gayrimeşru girişimlerin yapıldığı ise zaten herkesin bildiği açık bir gerçektir’’.

Suriye liderini iyi bir durumda bulduğunu ifade eden İPPO Başkanı, "Esad sportif formda. Ne yaptığını iyi biliyor, bununla ilgili kafasında hiçbir kuşku yok. Rusya Devlet Başkanı Putin'e "Ben Yanukoviç değilim" mesajını aktarmamı istedi" şeklinde konuştu.

Suriye lideri Beşar Esad, Ukrayna'nın devrik Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'le kendisinin benzetilmemesini isteyerek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e "Ben Yanukoviç değilim" mesajı ilettiği kaydedildi. (Kaynak: Rusya’nın Sesi, Zaman)