Ermenistan’ın başkenti Yerevan’da silahlı bir grup tarafından polis karargâhına düzenlenen baskında rehin alınanlardan serbest bırakılan sayısı bugün beşe yükseldi.

Kendilerine “Sasun yiğitleri” adını veren silahlı grup, kent merkezine yakın olan Erebuni semtindeki polis karargâhına baskın düzenleyerek içerde bulunan kişileri rehin almıştı.

17 Temmuz Pazar sabahı gerçekleştirilen silahlı baskın üçüncü gününe girerken, baskın sırasında yaşamını yitiren Artur Vanoyan isimli polis için bugün cenaze töreni düzenlendi.

Ermenistan Milli Güvenlik Servisi, polis merkezine düzenlenen baskına ilişkin olarak bugün yaptığı açıklamada, rehin alınanların serbest bırakılması ve baskına son verilmesi için silahlı kişilerle güvenlik güçleri arasında müzakerelerin devam ettiğini bildirdi.

Ermenistanlı kaynaklar, baskın düzenlenen polis merkezinde rehin tutulan dört kişi arasında emniyet başkan vekili Valery Osipyan ve Vartan Yeghiazaryan’ın da bulunduğunu kaydetti.

MUHALİFLER İKTİDARDAN AÇIKLAMA BEKLİYOR

Ermenistan’da yayımlanan muhalif Aravot (Sabah) gazetesi, üçüncü gününü dolduran baskına ilişkin olarak ülkedeki iktidardan henüz bir açıklama yapılmamış olmasını eleştirdi.  

Gazete bugünkü başyazısında, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın sadece baskına ilişkin değil, aynı zamanda Dağlık Karabağ sorununun çözümü için yürütülen müzakerelerin kamuoyu önünde şeffaflaşmasını sağlayacak bir açıklamada bulunması gerektiğini kaydetti.

Düzenlenen silahlı baskının muhtemel ana sebebine işaret eden gazete, Cumhurbaşkanı Sarkisyan’ın Karabağ müzakerelerini akamete uğratmayacak bir formülle, Dağlık Karabağ’ı çevreleyen bölgelerden taviz verilmeyeceğine dair kamuoyunu temin etmesini istedi.    

YEREVAN’DA PROTESTO GÖSTERİLERİ BAŞLADI

Polis merkezine baskın düzenleyen silahlı grup, Ermenistan’da muhalefet liderlerinden biri olarak gösterilen ve “yasadışı bir şekilde silah temin etmek, silah transfer etmek ve silah bulundurmak” suçlamasıyla geçen ay tutuklanan Jirayr Sefilyan’ın serbest bırakılmasını ve Cumhurbaşkanı Sarkisyan’ın istifasını talep ediyor.

Daha önce Dağlık Karabağ savaşına katılmış olan veteran Jirayr Sefilyan ise Karabağ sorununun çözümü için yürütülen müzakere sürecinde Sarkisyan iktidarını tavizkâr olmakla eleştiriyor.

Baskını düzenleyen grubun, ülkedeki hükümet karşıtı tüm muhalif kesimleri sokağa davet etmesinin ardından dün akşam saatlerinde Yerevan’da protesto gösterileri düzenlenmeye başladı.

Başkentteki Özgürlük Meydanı’nda toplanan kalabalığa polis engel olmak istese de, kitlesel katılımın artması üzerine dün akşam kentteki bazı caddeler trafiğe kapatılarak protesto yürüyüşleri düzenlendi. Protestoculardan bir kısmı ise baskın düzenlenen Erebuni Polis Merkezi’nin bulunduğu Movses Khorenatsi sokağına barikatlar kurarak oturma eylemi başlattı.

Yerevan merkezli Azatutyun (Özgürlük) Radyosu’nun haberine göre, semtte polis ile protestocular arasında yaşanan arbedede altı polis yaralandı, gözaltına alınan bir kişi ise tutuklandı.

Yerevan İnsan Hakları Evi, bir bildiri yayımlayarak polisin sivil yurttaşlara güç kullanımını kınadıklarını açıkladı. Ermenistan’ın başlıca üç büyük kenti olan Yerevan, Gümrü ve Vanadzor’da en az 140 kişinin polis tarafından gözaltına alındığını açıklayan İnsan Hakları Evi, toplantı ve gösteri düzenleme hakkı da dahil olmak üzere temel hak ve özgürlüklerin kısıtlanamayacağını vurguladı. (Hrant Kasparyan / Demokrat Haber)