Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

Ermenistan’da elektrik fiyatlarının arttırılmasının ardından, yapılan zammın iptal edilmesi talebiyle başlayan eylemler bugün yedinci gününü doldurdu.

“Talana hayır!” platformunun başlattığı eylemlerin merkezi olan başkent Yerevan’daki (Erivan) Bağramyan Caddesi, üç günü aşkın bir süredir trafiğe kapalı. Ermenistanlı rock grubu Vortan Garmir de dün akşam eyleme katılarak, göstericiler için bir konser verdi.

Cumhurbaşkanlığı konutunun bulunduğu Bağramyan Caddesi’ndeki eylemlerini sürdüren ve olası bir polis saldırısını önlemek için çöp konteynırlarıyla barikat kuran Talana Hayır platformu, bugün yaptığı açıklamada, Başbakan Hovig Aprahamyan’ın elektrik zammının geri alınmayacağı yönündeki açıklamasını reddettiklerini belirterek, düzenlenen protesto eylemlerine devam edeceklerini duyurdu.

GÖSTERİCİLER: ZAM İPTAL EDİLENE DEK SOKAKTAYIZ

Başbakan Aprahamyan’ın dün Meclis’te yaptığı konuşmayı eleştiren Platform açıklamasında, “elektriğe yapılan zam iptal edilene dek sokaktayız” mesajı verdi. Platform açıklamasında şu üç somut talebi gündeme getirdi: Elektriğe yapılan zammın iptal edilmesi. Geçen yılki fiyatların gözden geçirilerek elektrik fiyatında indirime gidilmesi. 23 Haziran Salı sabah saatlerinde Bağramyan Caddesi’ndeki eylemcilere ve gazetecilere saldıran ve hak ihlalinde bulunan polis ve amirlerinin tespit edilerek haklarında yasal işlem başlatılması.

SOKAKTAKİ EYLEME HALK DA DESTEK VERİYOR  

Kitlesel etkinlik ve eylemlerin yapıldığı başkent Yerevan’daki Azadutyun (Özgürlük) Meydanı’nda 19 Haziran’da başlayan ve bugün yedinci gününü tamamlayan eylemlerde herhangi bir siyasi partinin bayrağı, flaması veya pankartı açılmaması ise dikkat çekiyor. Sokakta bir haftadır süren eyleme yerel halk da destek veriyor. Başkentte, akşam saat 21:00 ile 22:00 arasında yurttaşların evlerindeki ışıkları kapatarak eyleme destek verdiği ve yapılan zammı protesto ettiği belirtiliyor.  

“YEREVAN’DAKİ EYLEMLERİ MEYDAN’A DÖNÜŞTÜRMEYECEĞİZ”

Rusya basınında, eylemlerin siyasi boyutu olup olmadığı, gösterilerin Ukrayna’nın başkenti Kiev’deki gibi bir tür “Meydan” ayaklanmasına dönüşüp dönüşmeyeceği tartışmaları yapılıyor olsa da, Batılı uzmanlara göre Ermenistan’daki mevcut durum ile Ukrayna’yı kıyaslamak bir paranoyadan ibaret.

Siyasi analist Paul Goble’nin konuya ilişkin olarak kaleme aldığı makalesine yer veren The Guardian, Yerevan’daki eylemlerle Kiev’deki Meydan ayaklanmasını ilişkilendirmek konusunda Rus uzmanların aceleci davrandığını belirterek, Batılı güçlerin desteğiyle Kafkaslarda bir tür operasyon başlatılabileceğine yönelik iddiaların Rusya’nın da yararına olmadığına dikkat çekti.

Ermenistan’ın başkenti Yerevan merkezli Azadutyun (Özgürlük) Radyosu’nun haberine göre, eylemleri başlatan Talana Hayır platformu üyelerinden Vağinag Şuşanyan, gösterilere ilişkin yaptığı açıklamada kesin bir dille, “Yerevan’daki eylemleri Meydan’a dönüştürmeyeceğiz” dedi.

HAYRENİK GAZETESİ: TALANA DA, MEYDAN’A DA HAYIR!

Ermeni Diasporası’nın etkin yayın organlarından biri olan Boston merkezli Hayrenik gazetesi de, bazı haber portallarında Yerevan’da düzenlenen eylemler ile Kiev’deki Meydan ayaklanması arasında bağ kurulmasına tepki gösterdi.

Yerevan’daki eylemlere küreselleşme ve benzeri siyasi anlamlar yüklemenin yersiz olduğunu kaydeden gazete bugün yayımlanan başyazısında, eylemlerin “renkli devrime” yol açabileceği yönündeki iddiaların da gerçeği yansıtmadığını belirtti.

“Talana da, Meydan’a da hayır!” başlığıyla yayımlanan başyazıda, Yerevan’daki eylemlerin özünde ekonomik gerekçelerin olduğu vurgulanırken, bazı siyasi güçlerin eylemleri bir fırsat olarak görerek bunun arkasında başka planlar yapabileceği ve tuzağa düşülmemesi uyarısında bulunuldu.