Ermenistan’da elektrik fiyatlarının arttırılmasının ardından, yapılan zammın iptal edilmesi talebiyle başlayan eylemler bugün de sürdü.

“Talana hayır!” platformunun başlattığı eylemlerin merkezi olan başkent Yerevan’daki (Erivan) Bağramyan Caddesi, 24 saati aşkın bir süredir trafiğe kapalı. Cumhurbaşkanlığı konutunun bulunduğu caddede göstericilerin düzenlediği eyleme dün gece polisin saldırması ve aralarında gazetecilerin de bulunduğu 237 kişinin gözaltına alınmasının ardından, bugün de devam eden eylemlere, olası bir gerginliği önlemek için milletvekilleri ve halk sanatçıları da katıldı.  

Yerevan Emniyet Müdürlüğü, gözaltına alınanların bugün serbest bırakıldığını açıklarken, polisin saldırısına maruz kalarak yaralanan 18 kişiden beşinin hastanede müşahede altında olduğu belirtiliyor.

Muhalefet partileri Meclis’in bugünkü oturumunda, barışçıl gösteriye polisin saldırısını gündeme getirdi. Muhalefetteki Ermeni Ulusal Kongresi (EUK) milletvekilleri Aram Manukyan ve Nikol Paşinyan, görev sırasında polisin saldırısına maruz kalan ve fotoğraf makinelerine el konan gazeteciler olduğunu belirterek, gazetecilerin görevini yapmasını engelleyen polislerin tespit edilerek işlem başlatılmasını talep etti.

Resmi temaslarda bulunmak üzere Strazburg’da bulunan EUK liderlerinden Levon Zurabyan ise, düzenlenen protestolar hakkında her gün düzenli olarak bilgi aldığını belirterek, göstericiler ve gazetecilere uygulanan polis saldırısını AİHM Yüksek Daire’nin de gündemine taşıyacaklarını açıkladı.

PROTESTOLAR FARKLI KENTLERE DE YAYILIYOR

Kitlesel etkinlik ve eylemlerin yapıldığı başkent Yerevan’daki Azadutyun (Özgürlük) Meydanı’nda 19 Haziran’da başlayan ve bugün beşinci gününü tamamlayan eylemlerde herhangi bir siyasi partinin bayrağı, flaması veya pankartı açılmaması ise dikkat çekiyor.

Ermenistan’ın başkenti Yerevan merkezli Azadutyun (Özgürlük) Radyosu’nun haberine göre, Bağramyan Bulvarı’ndaki eylemler, Gümrü, Spitak, Sisian ve Vanatzor gibi farklı kentlere de yayıldı. Başkent Yerevan dışında, Ermenistan’ın farklı kentlerinde de elektriğe yapılan zammın iptal edilmesi talebiyle oturma eylemleri düzenlenmeye başladı.  

“EYLEMLERİN ÖZÜNDE EKONOMİK GEREKÇELER VAR”

Rus basınında yer alan haberlerde eylemcilerin kendilerini “Yeni Meydan” ya da “ElectroMaidan” olarak tanımladıkları ve Twitter’da bu isimle dünya gündemine girdikleri belirtiliyor. Ukrayna basını ise halkın elektrik fiyatlarından çok “Rusya’nın işgaline” karşı meydanlara indiğini savunuyor.

Ermenistanlı siyaset uzmanı Hrant Melik Şahnazaryan, eylemlerin “renkli devrim” olduğu yönündeki değerlendirmelere katılmadığını, özünde ekonomik gerekçelerin olduğunu belirtti. Sputnik’in haberine göre Şahnazaryan, “Bir kısım siyasi güçler bunun arkasında başka planlar yapabilir. Tüm bunların arkasında kimin olduğunu söylemek zor. Bir kısım Ukrayna yetkilileri bunu kendi çıkarlarına kullanmak isteyebilir” diye konuştu.

Bir diğer Ermeni siyasetçi Andrey Araşev de Lenta.ru’ya yaptığı değerlendirmede, eylemlerin sosyo-ekonomik taleplerin karşılanmamasından kaynaklandığını, eylemlerde çok farklı partilerden ve sosyal gruplardan insanların yer aldığını söyledi. Araşev, eylemlerde Rusya karşıtı yaklaşımların öne çıkması durumunda Ukrayna ve diğer benzer senaryoların yaşanabileceğini öne sürdü.

RUSYA: UZLAŞI SAĞLANACAĞINI UMUYORUZ

Yerevan merkezli Armenpress Ajansı’nın haberine göre, Ermenistan’daki eylemleri takip ettiklerini belirten Rusya Dışişleri Bakan Vekili Grigory Karasin, hükümet ile göstericiler arasında karşılıklı tavizler verilerek bir uzlaşıya varılacağını umduklarını ifade etti. Ermenistan’daki Rusya Büyükelçisi İvan Volonkin ise konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, göstericilerin taleplerini hukuki yöntemlerle gündeme getirmesi gerektiğini ve bu doğrultuda hükümetle müzakere yapmaları gerektiğini savundu.

EYLEMCİLER YÜZDE 22’YE VARAN ZAMMI KABUL ETMİYOR

“Talana hayır” platformunun öncülüğünde gerçekleşen eylemlerde Ermenistanlı yurttaşlar elektrik fiyatlarının 1 Ağustos 2015’ten itibaren yüzde 17 civarında zamlanmasına tepki gösteriyor.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın eylemcilerden bir grupla görüşmeyi kabul ettiği, fakat eylemcilerin bunu reddettiği belirtiliyor. Elektriğe yapılan zammın iptal edilmesini isteyen eylemciler, müzakere yerine, Cumhurbaşkanı Sarkisyan’ın doğrudan talebi kabul ederek zammın iptal edildiğine ilişkin televizyondan açıklama yapmasını talep ediyor. (Demokrat Haber)