Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

Ermenistan Meclisi Bakanlar Kurulu, bugün düzenlenen oturumunda, “Ermenistan Cumhuriyet’inde bayram ve anma günlerine” ilişkin sunulan yasa taslağını kabul ederek, 9 Aralık tarihinin Ermenistan’da “Tüm Soykırımları Anma Günü” olarak anılmasını kararlaştırdı.

Bakanlar Kurulu oturumunun başkanlığını yürüten Şavarş Koçaryan, bir grup milletvekili tarafından hazırlanan ve gündeme sunulan yasa taslağına ilişkin olarak Ermenistan hükümetinin ilkesel olarak herhangi bir itirazı bulunmadığını açıkladı.  

Ermenistan’ın başkenti Yerevan merkezli Armenpress Ajansı’nın haberine göre, 9 Aralık Tüm Soykırımları Anma Günü yasası, milletvekilleri Ardak Zakaryan, Zaruhi Bostancıyan, Goryun Nahabedyan Tevan Boğosyan, Şirag Torosyan ve Aleksandr Arzumanyan tarafından hazırlanarak Bakanlar Kurulu’na önerildi.

Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Konvansiyonu’nun 9 Aralık 1948 tarihinde Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu tarafından resmen kabul edilmesine atıfta bulunulan ve kabul edilen yasa ile, tüm soykırımların kurban ve mağdurları Ermenistan’da her yıl 9 Aralık’ta resmen anılacak.

Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Konvansiyonu, 9 Aralık 1948'de BM Genel Kurulu tarafından kabul edildi ve Ocak 1951'de yürürlüğe girdi. Konvansiyon, hukukçu Raphael Lemkin tarafından Simele Katliamı, Holokost ve Ermeni Kırımı’na atfedilen soykırım terimini yasal olarak tanımlıyor. Sözleşmeye taraf ülkeler, soykırım suçunu önlemek ve cezalandırmakla yükümlü.

11 Ağustos 1933'te Irak Krallığı silahlı kuvvetleri desteğindeki Kürt ve Arap aşiretlerinin Asurilere karşı yaptığı sistematik ve toplu katliamlar, ‘Simele Katliamı’ olarak tarihe geçmiş, Holokost’un ardından, 1915 Ermeni Soykırımı sürecinde yaşananlardan esinlenerek ‘soykırım’ ifadesini ilk kez tanımlayan hukukçu Lemkin’in işaret ettiği insanlığa karşı işlenen suçlar arasında yer almıştı.