Ermenistan, parlamento ve başbakanın yetkilerinin artırılmasını öngören yeni anayasa referandumu için yarın sandık başına gidiyor.

Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın talimatıyla 2013'te kurulan Anayasa Reformları Uzmanlık Komisyonu'nun hazırladığı değişik teklifinin ‘anayasal sistemin iyileştirilerek kamu yönetiminde verimliliğin artırılması’ gerekçesiyle hazırlandığı belirtiliyor.

Sputnik’in haberine göre, Ermenistan'daki muhalefet partileri ise siyasal sistemde yapılacak bu değişikliğin sebebini, 2018'de görev süresi dolacak Cumhurbaşkanı Sarkisyan'ın yeniden kendi iktidarının önünü açma çabası olduğu görüşünde. Ancak Sarkisyan, yeni dönemde ne cumhurbaşkanlığına ne de başbakanlığa tekrar aday olmayı düşünmediğini belirterek muhalefetin iddialarını reddediyor.

Referandumdan aylar önce ülkedeki muhalifler, Ermenilere referandumda sandık başına giderek ‘hayır’ oyu vermeleri için çağrı yaparken, Başbakan Hovik Abrahamyan’ın başı çektiği ‘Evet’ cephesi ise halka anayasa değişiklerinden yana oy kullanmaları için tavsiyede bulunuyor.

‘HAYIR CEPHESİNİN KAZANACAĞINI HERKES BİLİYOR’

Yeni anayasa konusunda farklı görüşlere sahip siyasi partiler, 13 Kasım'dan bu yana Ermenistan'ın farklı bölgelerine giderek mitingler düzenledi. Ermenistan televizyonlarında canlı yayınlanan ‘Evet ve Hayır: Reality şov’ adlı programda da her iki cephenin liderleri referandumu kazanacaklarını iddia etti.

‘Hayır’ cephesi lideri, muhalefetteki Ermeni Ulusal Kongresi'nin başkanı Levon Zurabyan, iktidarın referandum sonrası ağır bir yenilgi alacağını ileri sürdü. Sarkisyan'ın anayasa değişikliğiyle görev süresinin sonra ermesinin ardından bu kez de parlamento başkanlığına gelmeyi amaçladığını öne süren Zurabyan "Herkese açık ki halkımız hem mevcut iktidarı hem de yeni anayasayı kabul etmiyor. ‘Hayır’ cephesinin kazanacağını zaten herkes biliyor" dedi.

‘KARARI 6 ARALIK’TA VATANDAŞLARIMIZ VERECEK’

İktidardaki Cumhuriyetçi Parti'nin Meclis Grub Başkanı Vahram Bagdasaryan ise ‘Evet’in zaferinden emin olanlardan. Bagdasaryan, "Tabii ki, vatandaşlarımız olumlu oy kullanacak, ben bundan eminim. Hayır diyenler hiçbir ciddi gerekçe vermiyor.

Cumhurbaşkanı Sarkisyan ise konuyla ilgili olarak ülkede halihazırda olan yarı başkanlık sisteminin etkili olmadığını ve anayasasının açık tehditler içerdiğini dile getirmişti. Cumhurbaşkanı olarak görevinin, bu tehditler konusunda halkı bilgilendirmek ve tehditleri ortadan kaldırmak olduğunu belirten Sarkisyan, "Kararı 6 Aralık'ta vatandaşlarımız verecek" demişti.

ERMENİLERİN YÜZDE 47'Sİ OY VERMEYİ DÜŞÜNMÜYOR

Uluslararası araştırma şirketi Gallup'un Ermenistan'da eylül ayında yaptığı anket sonucuna göre referanduma katılımın yüzde 50'ye ulaşması oldukça zor görünüyor.

Ankette katılanlardan yüzde 47'si referandumda oy vermeyeceğini söylerken, yüzde 42'si referandumda oy kullanacağını belirtti. Diğer katılımcılar ise henüz bir karar vermediğini açıkladı.

Sandığa gidecek vatandaşların yüzde 29,1'i yeni anasaya için ‘Evet’ diyeceğini ifade ederken, yüzde 26,1'i ise ‘Hayır’ oyu kullanacağını belirtti. Oy kullanacaklar arasında kararsız olanların oranı ise yüzde 44.

ERMENİSTAN YARI BAŞKANLIK SİSTEMİNİ DEĞİŞTİRMEYE HAZIRLANIYOR

Ermenistan Adalet Bakanlığının internet sitesinde 15 Temmuz'da duyurulan yeni anayasa paketi, ülkede yarı başkanlık sistemi olarak nitelenen yönetim biçimini, parlamento ve başbakanın yetkilerini artıracak şekilde değiştirmeyi amaçlıyor.

Paketin en fazla dikkat çeken yönlerinden biri, cumhurbaşkanının, milletvekilleri ve yerel yönetim birimlerinin temsilcileri tarafından oluşturulacak bir seçim kurulu tarafından seçilmesine olanak verecek. Cumhurbaşkanının görev süresinin 5 yıldan 7 yıla çıkarılmasını öngören paket, göreve ikinci kez seçilme hakkını ise ortadan kaldırıyor.

Pakette, 40 yaşını doldurmuş, 7 yıldır Ermenistan vatandaşı olan, ülkede ikamet eden ve seçme hakkına sahip herkesin cumhurbaşkanı adayı olmasına imkan tanırken, seçildikten sonra cumhurbaşkanının herhangi bir siyasi partiye üye olmasını yasaklıyor.