Ermenistan'a ait bir uçak arama yapılmak için Erzurum'daki havalimanına zorla indirildi.

 

Erzurum emniyetinden yapılan açıklamada, Ermenistan uçağının Erzurum Havalimanı'na indirildiği belirtildi.

 

Uçak Erivan-Halep seferini yapıyordu ve insani yardım taşıyordu. Uçak kalkıştan önce Halep’e insani yardım götüreceğini Türkiye’ye bildirmişti. 1915 Soykırımından kurtulabilen Suriye’deki 85 bin civarındaki Ermeni’den 65 bini Halep kentinde yaşıyor. Ermenistan'dan Halep'e giden uçakta "Kardeşine yardım et" kuruluşunun 40 tona yakın yardım malzemesi, giyim ve yiyecek bulunuyordu. Kuruluştan Lilit Galstyan A1+'a bu bilgileri verdi.

 

Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, ''Ermenistan Halep'e insani amaçlı yardım göndermek istediğini resmi yollardan iletti. Biz de sadece bir şartla kabul ettik. Şartımız Suriye'ye giden her uçağı indirip ararız idi. Ermenistan bu şartımızı kabul etti. Uçak temiz çıktıktan sonra havalanması için serbest bırakacağız'' dediler.

 

Geçtiğimiz hafta Moskova-Şam seferini yapan Suriye yolcu uçağı da "sivil olmayan kargo" taşıdığı iddiasıyla Türk F-16 savaş uçakları tarafından zorla Esenboğa Havalimanı'na indirilmişti.

 

OLAĞAN DIŞI BİR ŞEY YOK

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tigran Balayan, Erivan'dan Halep'e gitmek üzere havalanan ve Erzurum'da Türkiye tarafından indirilerek aranmaya başlayan Ermenistan uçağıyla ilgili ilk açıklamayı yaptı.

 

Balayan twitter'daki hesabından "Türkiye'nin insani yardım taşıyan Ermenistan uçağını indirmesi bilinen bir hareketti. Olağan dışı bir şey yok" dedi.

 

AIR ARMENIA'DAN TÜRKİYE'YE SUÇLAMA

Air Armenia Direktörü Arsen Avetisyan News.am haber sitesine yaptığı açıklamada uçağın daha önce yapılan anlaşma doğrultusunda rutin kontrol için indirildiğini belirtirken Türkiye'yi "şov yapmakla" suçladı.

 

Avetisyan, “Türk tarafının, uçağın zorla indirildiğini söyleyerek medyanın yardımıyla planlı inişi gösteriye dönüştürmeye çalıştığını” söyledi.

 

AKP'Lİ ARINÇ: UÇAĞA İZİN VERDİK

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, "Erzurum’a indirilen Ermenistan kargo uçağı incelendi, beyanın doğru olduğu anlaşılınca havalanmasına müsaade edildi" dedi.

 

Arınç konuyla ilgili şu bilgiyi verdi:

"Ermenistan Havayolları'na ait uçağın Halep’e giderken Erzurum’a inişe zorlandığını biliyoruz. Ermenistan tarafından şu beyan edilmişti; 'Biz insani yardım amacıyla Halep’e gidiyoruz.' Uçak indirildi, incelendi. Bu beyanın doğru olduğu anlaşıldı. Uçağın havalanmasına müsaade edildi. Demek ki biz bu konuda çok ciddiyiz. Çok iyi takip ediyoruz. İşimizi görevimizi yapıyoruz."