Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

Suriye’nin kuzeyindeki Haseke kenti yakınlarındaki Süryani köylerine yapılan IŞİD saldırıları, Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta yapılan yürüyüşle protesto edildi.

Başkent Beyrut’taki Şehitler Meydanı’nda bir araya gelen yüzlerce protestocu, Suriye’de IŞİD tarafından rehin alınan Süryanilerin serbest bırakılması talebiyle Birleşmiş Milletler (BM) binasına yürüdü.

Beyrut merkezli Daily Star gazetesinin haberine göre, yürüyüşte ana dillerinde sloganlar atan Süryaniler, “BM harekete geçmeli”,  “Süryaniler, Mezopotomya’nın yerli halkıdır”, “Ortadoğu’daki Hıristiyanları koruyun” yazılı pankartlar taşıdı.

KİLİKYA ERMENİ KATOLİKOSLUĞU SALDIRILARI KINADI

Beyrut Antilyas’ta bulunan Kilikya Ermeni Katolikosluğu, pazartesi günü başlayan ve üç bini aşkın insanın mülteci konumuna getirildiği IŞİD saldırılarını kınadığını açıkladı. Lübnan Süryanileri Ruhani Önderi Başepiskopos George Saliba ile görüşerek bölgede saldırı altındaki Süryani toplumu hakkında bilgi alan Kilikya Katolikosu I. Aram, saldırıları kınadıklarını belirterek Hıristiyan toplumların dayanışmasının kaçınılmaz hale geldiğini ifade etti.

ERMENİSTAN: YAŞAM HAKKI GÜVENCEMİZ ALTINDADIR

Ermenistan Olağanüstü Haller Bakanlığı Göçmenlik Dairesi Başkanı Gagik Yeganyan, anayurtlarını terk etmek zorunda bırakılan ve mülteci konumuna getirilen Suriyeli Süryanilerin Ermenistan’a kabul edileceğini açıkladı. Ermenistan’ın başkenti Yerevan merkezli Armenpress Ajansı’nın haberine göre, Ermenistan’daki Süryani toplumu temsilcileriyle bir araya gelerek basın toplantısı düzenleyen Yeganyan, ülkesinin Suriye ile sınırı bulunmamasından ötürü kaynaklanabilecek sorunlar dışında, Asuri ve Süryanilerin Ermenistan’a kabul edilmesinde hiçbir engel bulunmadığını söyledi.

Ermenistan’a yerleşmek isteyen Suriyeli Asuri-Süryanilerin, Ermenistan sınır karakollarına bildirmeleri halinde derhal kabul edileceklerini duyuran Yeganyan, Ermenistan Cumhuriyeti yasalarına göre, milliyet ya da cinsiyet ayrımı gözetilmeksizin her insanın yaşam hakkının Ermenistan’da güvence altında olacağını ifade etti.

YEREL GÜÇLER ÖZSAVUNMAYA DEVAM EDİYOR

Öte yandan Süryani savaşçılar, Kürt YPG güçleri ile birlikte IŞİD’e karşı direnerek bölgedeki Süryani yerleşim birimlerini korumaya çalışıyor.

Uluslararası Süryani Ajansı AINA’nın haberine göre, en az dokuz Süryani savaşçı IŞİD saldırılarında hayatını kaybetti. Horizon gazetesinin haberine göre, saldırılarda Süryani saflarında hayatını kaybeden direnişçiler arasında Süryani-Ermeni Joseph Hrant Maffi adlı bir savaşçı da bulunuyor.

ASURİ-SÜRYANİLERE YÖNELİK KÜLTÜREL SOYKIRIM

Irak Başbakanı Haydar El-İbadi, IŞİD’in, Musul Müzesi’ne saldırısının cezasız kalmayacağını belirtti.

IŞİD’in Musul Müzesi’ndeki tarihi eserleri ve Asuri-Süryanilere ait tarihi heykelleri yerle bir ettiğini gösteren video görüntülerinin yayınlamasıyla ilgili açıklamada bulunan Başbakan İbadi, “IŞİD’in Musul Müzesi’ne saldırısı korkakça ve cezasız kalmayacak. Söz konusu saldırı, bu terör örgütünün geri kalmış bir zihniyete sahip olduğunun delilidir” ifadesini kullandı.

İbadi ayrıca IŞİD’i bitirmek ve kaynaklarını kurutmak için tüm dünya ülkelerine net bir tavır takınma çağrısı yaptı.

Musul Müzesi’nde IŞİD militanları tarafından parçalanan heykellerin kopya olduğu, asıllarının ise Londra’daki British Müzesi’nde bulunduğuna yönelik iddialar, British Müzesi yönetimi tarafından yalanlandı. British Müzesi Müdürlüğü konuya ilişkin olarak yayımladığı açıklamada, “Videolarda belirlenen hiç bir objenin British Museum’da asıllarının bulunmadığını teyit ederiz” dedi.