Ermenistan’daki gösterilerin Batı yanlısı bir hükümetle sona ermesinden endişe eden Rusya, Erivan’a 200 milyon dolarlık askeri yardım sözü verdi.

Ermenistan’da elektrik zammı nedeniyle patlak veren gösteriler bir haftayı aşkın süredir devam ederken Rusya, Güney Kafkasya’daki en önemli müttefiğini kaybetme endişesi yaşıyor. Rus yönetimine yakın medya organları gösterilerin ‘Batılı güçlerin işi’ olduğunu iddia ederken, buna ‘meydanda Amerikan Dışişleri Bakanlığı tarafından tedarik edilen kurabiyelerin dağıtılması’ gibi kanıtlar sunuyor.

Rus parlamentosunun üst kanadı üyesi Igor Morozov ise Erivan’ın ‘bir renk devriminin ilk sahasına şahit olduğunu’ söyledi. Müttefikini kaybetmek istemeyen Moskova, protestocuların taleplerinden biri olan, Gümrü’de yedi kişilik Ermeni ailesini katleden Rus askeri Valeri Permyakov’un Ermenistan’da yargılanması isteğini kabul etti. Rusya’dan bir de askeri yardım sözü geldi. Daily Beast’e konuşan Ermeni milletvekili Alexander Arzumanyan, “Moskova en sonunda savunmamız için 200 milyon dolar sözü verdi” dedi. Rusya’nın daha önce sadece Azerbaycan’ı silahlandırdığını belirten vekil, “Ama bu protesto hareketi bazı taleplerden çok daha büyük. Bu yeni bir siyasi gücün başlangıcı; bu genç insanlar bizim yerlerimizi alacak, uluslararası kuralları değiştirecek, bu ülkeyi yönetecekler” dedi.

‘SAHTE PROPOGANDA’

Göstericiler arkalarında ‘Batılı güçler’in olduğunu reddederken Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’a rakip gösterilen muhalif vekil Nikol Pashinian, “Ermeniler şimdi Rus propagandasının sahte olduğunu biliyor. Güçlü bağlarımız olan Rusya bizi kendi elleriyle itiyor” dedi. Sarkisyan, yapılacak inceleme sonuçlanana kadar yüzde 16’lık elektrik zammının devlet tarafından sübvanse edileceğini açıklamıştı. (Kaynak: Milliyet)