Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan görevdeki meclisin dağıtılması ve erken seçim sürecinin başlaması için istifa etti.

Paşinyan televizyondan yaptığı "halka sesleniş"  konuşmasında istifasını açıkladı.

Paşinyan “Daha önce de söylediğim gibi, bugün Ermenistan Başbakanı olarak istifa ediyorum. Bu bir son değil, bu bir başlangıç, devrim nihayete ulaşmak üzere. Korkmayın, biz halkın gücünü hem gösterdik hem gördük. Ben istifa ettikten sonraki süreç bize istediğimizi verecek.” dedi.

Paşinyan geçtiğimiz hafta France24 kanalına verdiği röportajda  şöyle demişti: “Erken seçimler, 9-10 Aralık gibi yapılmalı.  Bu yüzden istifamı 16 Ekim'e kadar vermek zorundayım."   

Paşinyan'ın  istifası aslında stratejik bir hamle. Ermenistan yasalarına göre görevdeki parlamento yeni bir başbakanı iki kez seçememe durumunda feshedilecek.

Paşinyan, Nisan ayında düzenlenen büyük protestolar sonrasında Serj Sarkisyan'ın istifasıyla Başbakanlık görevini parlamentoda yapılan oylama ile devraldı.  

Ancak Sarkisyan'ın Cumhuriyetçi Partisi (HHK) hala mecliste en fazla sandalyeye sahip. Görevden alınmasından bu yana, Başbakan Nikol Paşinyan, görevdeki parlamentonun halkı temsil etmediğini ve erken seçimlerin mümkün olan en kısa sürede gerçekleştirilmesi gerektiğini söylüyor. 

2 Ekim'de Cumhuriyetçi Parti öncülüğünde bazı partiler parlamentoda baskın bir oturumla erken seçimi engelleyen bir karar aldılar. Bu partilerin amacı Paşinyan'ın halkın desteğin arkasına aldığı bu atmosferde seçime gitmemekti. Ancak Paşinyan aynı gün halka sokağa çıkma çağrısında bulundu ve erken seçime gidilebilmesini sağlamak için istifa kararı aldı. 2 Ekim'den bu yanan Tsarukyan İttifakı Paşinyan ile birlikte hareket etme kararı aldı. 16 Cumhuriyetçi Parti vekili de geçtiğimiz hafta erken seçim konusunda Paşinyan ile hareket etme kararı aldıklarını açıkladı. 

Kaynak: Agos