Ermenistan Diaspora Bakanlığı tüm dünya Ermenilerine çağrıda bulunarak Ermeni subayı öldüren Azeri Seferov’un teslimine ilişkin protesto eylemlerinde bulunmalarını istedi. Çağrıda şunlar ifade edildi:

“Olağandışı bir vesileyle milletçe birlik olma zamanıdır, zira bir kez daha Ermeni devlet ve halkı, hem de 21. yy.’da arkadan vurulmuştur, planlı bir şekilde Macaristan’da Ermeni subay Gurgen Margaryan’ı vahşice baltayla katleden Azerbaycanlı yeniçeri serbest bırakıldı.

 

Komplonun bir katılımcısı Avrupa ailesi üyesi bir ülke, kendilerini gelişmiş ve demokratik bir ülke olarak kabul eden Macar yönetimi, Azerbaycan’la masaya oturarak Avrupa değer ve yasalarını ayaklar altına aldılar.

 

Bu adımıyla Macaristan insan yiyici-canileri yüreklendirdi, dini ve etnik temelde cinayetleri teşvik etti ve bugün Macar yönetiminin Avrupa’yla yürümeye, Avrupa ailesi üyesi olarak anılmaya layık olmadığını kanıtladı. Ve bütün bunlar Avrupa’nın kalbinde tüm insanlığın gözü önünde gerçekleşmektedir.

 

Azerbaycan cumhurbaşkanı da Avrupa’lı kıyafeti giymiş, totaliter saltanat özüne sadık feodal maneviyatıyla, hukuk dışı bir işlemini gerçekleştirdi ve caniye özgürlük veren ‘fermanı’ imzaladı.”

 

PROTESTO ÇAĞĞRISI

Ermenistan Diaspora Bakanlığı’nın çağrısında tüm dünyaya yayılmış Ermeni toplumlarından ilgili ülkede bulunan Macaristan diplomatik temsilciliği önünde kitlesel protesto gösterileri düzenlemeleri; yaşadıkları ülke yönetimlerinden, Azerbaycan üzerinde etki kurarak, af kararını iptal etme, Macaristan yönetiminin faaliyetini kınama ve Macaristan’a yönelik Avrupa kurumlarının yaptırım uygulamasını talep etme; Avrupa Konseyi’nde parlamenterler aracılığıyla Macaristan’ın hukuk dışı adımının Avrupa yasalarına, insani değerler sistemine ve ruhuna uygun olmadığından, önümüzdeki süreçte üyeliği meselesini görüşme konusuna dönüştürme; kitle iletişim araçları vasıtasıyla Macaristan ve Azerbaycan yönetiminin yasa dışı pazarlık ve işlemlerinin kınanması istendi.

 

3 MİLYAR DOLARLIK ADAM

Ermeni basınına göre Macaristan, 2004 yılında bir Ermeni askerini öldürmekten müebbete çarptırılan Azeri Seferov’u Bakü'ye 3 milyar dolar karşılığında verdi.

 

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın bugün diplomatik temsilcilerle yapılan olağanüstü toplantıdan sonra Macaristan ile tüm diplomatik ilişkileri askıya alıklarını duyurması yankı uyandırdı. Milli Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağıran Sarkisyan, "çok büyük hata yaptığını" söylediği Macaristan ile "diplomatik ve tüm resmi" ilişkilerin kesildiğini bildirdi.

 

Ermenistan, Macaristan'ın Seferov'u 3 milyar dolar karşılığında Bakü'ye teslim ettiğini öne sürdü. Novosti Armenie ajansı, iki devlet arasında resmi anlaşma yapıldığını, Bakü'nün Macaristan'dan 3 milyar dolar tutarında devlet bonosu satın alma sözü verdiğini iddia etti.

 

ÖMÜR BOYU HAPSE MAHKUM OLMUŞTU

Bilindiği gibi Azerbaycanlı ve Ermenistanlı subaylar 2004 yılında NATO'nun Barış İçin Ortaklık programı çerçevesinde katıldıkları programda, Azerbaycan'ın milli değerlerine hakaret ettiği gerekçesiyle Ermeni subay Seferov tarafından uyuduğu esnada baltayla öldürülmüş, Macaristan mahkemesi de Azeri subayı 13 Nisan 2006’da 30 yıl af hakkı olmaksızın ömür boyu hapse mahkum etmişti. Karar; 22 Şubat 2007’de Macar Üst Mahkemesi tarafından da onaylanmıştı.

 

Ramil Seferov Macaristan tarafından dün ülkesine iade edilmişti. Seferov, aynı gün Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından da özel bir kararname ile affedilmişti.

 

Ermenistan cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan da 31 Ağustos’ta Macaristan’la diplomatik ilişkilerin kesildiğine ilişkin duyuruda bulunmuştu.

 

BİNBAŞILIĞA TERFİ

Bu arada, Azerbaycan Savunma Bakanı Sefer Abiyev tarafından kabul edilen Ramil Seferov, binbaşılığa terfi ettirilirken Azerbaycan ordusunda yeniden hizmet etmeye hak kazandı. Azerbaycan Savunma Bakanlığı tarafından Seferov'a, sekiz senede birikmiş maaşının yanı sıra bir ev hediye edildi. Ramil Seferov, hapse mahkum olduğu zaman üsteğmen rütbesinde bulunuyordu. Af kararı ülkede büyük sevinçle karşılanırken Seferov'un evi de ziyaretçi akınına uğradı.

 

MACAR ARMENOLOG UTANIYOR

Macaristan Hükümetinin Ermeni subayı geceleyin baltayla öldüren ve ömür boyu hapse mahkum olan Azerbaycan’lı Ramil Safarov’un Azerbaycan’a teslimi vesilesiyle Ermenistan Dışişleri Bakanlığı önünde düzenlenen protesto gösterisine Macar Armenologlar da katıldılar.

 

Bunlardan Sigmund Benedek medyaya yaptığı açıklamada dün haberi duyması sonrasında şok olduğunu kaydederek ″Tüm hayatımdaki çalışmalarım, işimin anlamı dün paramparça oldu. Kendi adıma tüm Ermeni halkıdan özellikle Gurgen Margaryan’ın yakınlarından, benim için kabul edilemez ve ahlaksız bu işlem için özür diliyorum. Macaristan Hükümetinin dün yaptığı, kanaatimce tüm ahlaki, evrensel değerlerin ihlalidir. Macaristan Hükümetinin bu eylemiyle hemfikir olamam, 8 yıl önce vahşice işlenen cinayetin kurbanı Gurgen Margaryan’ın kendini savunmak için hiçbir şansı yoktu; kendisi sadece Ermeni olduğu için öldü. Bu tüm insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur ve böylesi bir insanı Azerbaycan’a teslim etmeyi Macaristan’ın son 20 yıllık diplomasi tarihindeki en büyük hatası kabul ediyorum″ dedi.

 

Macar akademisyen Macaristan yönetiminin Azerbaycan’la pazarlığa gittiğine ilişkin Erivan resmi çevrelerinin görüşünü en olası tez olarak kabul ederken, bunu ahlaksız bir adım olarak nitelendirmekte. Benedek ″Azerbaycan, Macaristan için çok önemli bir ticari partnör olmasına rağmen, ticari ortaklık evrensel değerlerin üzerinde olmamalı. Ermeni milleti görmezden gelinmemeli; Macaristan ve Ermenistan arasındaki 1000 yıllık dostluk görmezden gelinmemeli″ dedi ve Macarlar ve Ermenilerin her zaman birbirlerini sevdiklerini ve dost halk olarak kabul ettiklerini ifade etti.

 

KONSOLOSLUĞA SALDIRI

Ermenistan'ın başkenti Erivan'da izinsiz gösteri yapan bir grubun Macaristan konsolosluğuna saldırdığı bildirildi. Göstericiler konsolosluğa domates atarken, binanın önündeki Macar bayrağını indirerek ayakları altında çiğnedi.

 

İzinsiz yapılan gösteride protestocular ölen Ermeni subayın fotoğraflarını taşıdı ve slogan atarak Erivan'daki Macaristan konsolosluğuna yürüdü. Öfkeli kalabalık Macaristan konsolosluğuna domates atarken, binanın önündeki bayrağı da indirerek ayakları altında çiğnedi.

 

Göstericiler ayrıca Azerbaycanlı subay Ramil Seferov'un da fotoğrafını yaktı. Göstericilere polisin müdahale etmemesi ise dikkat çekti.

 

Demokrat Haber