Vanessa Barford / BBC News Magazine

Kim Kardashian dünyanın en ünlü televizyon yıldızlarından biri. 32 yaşında ve Ermeni kökenli. Peki Ermeniler onun bu ünü hakkında ne hissediyor?

Kim Kardashian adı İngiltere ve ABD'de yaygın; en çok, televizyon şovları ve sızdırılan seks kaydı ile biliniyor.

Geçenlerde hamile olduğunu açıklaması da birinci sayfa haberi oldu. BBC, Washington Post ve Le Figaro gibi gazeteler ve internet haber siteleri habere yer verdi.

Onun hayatında her olup biteni takip eden çok sayıda kişi var. Birçok kişi ise onun etkinliklerine karşı ilgisiz veya bunları, üne kafayı takmış bir televizyon yıldızının zamane kötülükleri olarak görüyor.

Fakat bazıları için onun soyadını okuyup da Ermeni köklerini düşünmemek imkansız. Kardashian göze çarpıcı şekilde Ermeni. Modelin babası, büyükanne ve büyükbabası, hatta büyük büyükanne ve büyükbabası Ermeni.

FOTOĞRAFLARI ERİVAN'I SÜSLÜYOR

Peki yaklaşık 3 milyon nüfuslu Ermenistan'da halk dünyanın en ünlü Ermeni etnik kimliğine sahip kişisi hakkında şeyleri okurken ne hissediyor?

2007 ile 2011 arasında Ermenistan'da yaşayan BBC muhabiri Armen Shahbazian'ın aktardığına göre, ülkenin başkenti Erivan'da Kim Kardashian'ın fotoğrafları dergilerin kapaklarında yer alıyor; ilan panolarını, araba yıkama ve park yerlerinin duvarlarını süslüyor.

Ama bunun, ülkede sevildiği anlamına gelmediğini söylüyor.

"Kim bir Ermeni ve dünyaca ünlü; bu her Ermeni'nin Kim'den gurur duyması için yeterli. Fakat kültürel ve geleneksel sebeplerle onun Ermeni olduğunu kabullenmek istemiyorlar" diyor.

Kardashian hakkındaki haberlerin sıkça komedi programlarında konu edildiğini belirtiyor.

"Sürekli, gurur duydukları Ermeni-Fransız şarkıcı Charles Aznavour ile daha negatif gördükleri Kim Kardashian'ı kıyaslıyorlar. Onun ülkeyi temsil etmesini istemiyorlar."

Açık seks hayatı ve video kayıtları tartışma konusu oluyor. Esasen, dünya genelinde tüm Ermenilerin, Kim Kardashian gibi olduğunun düşünülmesini istemiyorlar.

Ayrıca kuşaklar arasında da bir bölünme olduğunu ekliyor. Eğlence dünyasındakiler ve eski geleneklere bağlı olmayan genç kuşaklar için saygıdeğer görülüyor. Ancak, 1990 öncesinde eğitim görmüş olan çoğunluk ona daha az hayran.

Erivan'daki Ermenice ve İngilizce gazete Noyan Tapan gazetesinde halkla ilişkiler yetkilisi olan 22 yaşındaki Lucy Harutiunyan, yaşın belirleyici olduğuna katılıyor: "Muhafazakâr görüşlere sahip kişiler ki bunlar genelde yaşlıdır, onu yargılıyor. Ama ileri görüşlü kişiler onunla gurur duyuyor."

Bunu şöyle açıklıyor: "Kızlar onu moda ikonu olarak görüyor, oğlanlar onun gerçekten ateşli olduğunu düşünüyor. Onu seviyoruz çünkü o bir Ermeni ve ulusumuzu temsil ediyor."

Ancak Harutiunyan da Kardashian'ın yaşamının sıradan Ermeni kadınlarınki gibi olmadığında hemfikir: "Ne isterse onu yapıyor, kiminle isterse onunla çıkıyor. Ermeniler de flört eder ama çoğunlukla evlenecekleri erkeklerle ve evlenmeden önce seks yapmazlar."

ERMENİLERİN GÜNDEMİNİ DİLE GETİRİYOR

London School of Economics'te sosyal politika dersi veren Ermeni araştırmaları uzmanı Dr. Armine Ishkanian, Kardashian'ın tipik Amerikan veya İngiliz kadını olarak görülemeyeceğini söylüyor.

Ona göre, Ermenistan'daki veya sayıları 7-8 milyonu bulan diasporadaki Ermeniların bazıları onunla gurur duyuyor diye hepsinin onun gibi olmak istediği sonucunu çıkarmamak gerekir.

Ishkanian, pek çoğunun, onun Birinci Dünya Savaşı sırasında Ermenilerin Türk idaresi tarafından öldürülmesi gibi önem verdikleri konuları gündeme getirmek için ününü kullanmasını takdir ettiğini söylüyor.

Geçen yıl Kardashian, Twitter mesajında şöyle demişti: "Bugün hep birlikte, Ermeni Soykırımı'nda katledilen 1,5 milyon kişiyi anıyoruz."

1915'te yüz binlerce Ermeni, Osmanlı Türklerinin ellerinde can vermişti. Ermeniler -ve bazı ülkeler- bu ölümlerin uluslararası alanda soykırım olarak tanınması için kampanya yürütüyor. Türkiye ise çok sayıda Ermeninin öldüğünü kabul etmekle birlikte soykırımı reddediyor ve bu ölümlerin Dünya Savaşı sırasındaki yaygın savaş sırasında meydana geldiğini söylüyor.

Kardashian, Cosmopolitan dergisinin Türkiye baskısında "Soykırımı Anma Günü"nün içinde olduğu ayda fotoğraflarının yayınlanmasına sessiz kalmamıştı. Ayrıca, Suriye'deki Ermeni toplumunun zorluk içindeki durumu hakkında da konuştu.

Ishkanian şöyle diyor: "Tabi ki ABD'de ve İngiltere'de Kim'in şöhretli olduğu kadar, başarılarıyla tanınmış başka Ermenilerin bulunması iyi olurdu. Ancak günümüzün şöhrete takılıp kalmış ve boyalı basının belirleyici olduğu kültürü altında insanlar doktorlar, bilimciler, sanatçılar ve klasik müzik sanatçılarından daha çok televizyon starlarına ilgi gösteriyor ve hayran oluyor. Bence o bir Ermeni olgusu değil, küresel bir olgu."

Televizyon yıldızlarından hoşlanmayan Ermeniler ise yüzünü Levon Aronian'a çevirebilir. O dünyanın üçüncü iyi satranç oyuncusu.