Mısırlı yapımcı Myriam Zaki ve yönetmen Mohamed Hanafi tarafından hazırlanan “Ermenileri kim öldürdü?” başlıklı belgesel film, New York’ta yapılan ‘Socially Relevant’ film festivalinde iki ayrı ödül kazandı.  

Ermeni Soykırımı’na ilişkin dönemsel gerçek görüntüler içeren ve tarihi belgelere dayanarak hazırlanan belgesel, film eleştirmenleri tarafından birinci seçilerek izleyici ödülüne layık görüldü.  

Mısır’ın başkenti Kahire merkezli Al-Ahram gazetesinin haberine göre, 32 ülkeden farklı yönetmenlerin katıldığı uluslararası festival kapsamında gösterilen belgesel film ayrıca, kadınların desteklenmesi için verilen özel ödüle layık görülerek, yapımcısı Myriam Zaki’ye üstün performans başarı ödülünü getirdi.

Sinema aracılığıyla toplumsal sorunlar hakkında bilinçlendirmeyi hedefleyen festival kapsamında gösterilen belgesel film, Hamidiye Katliamları (1894-1896) ve 1909 Adana Katliamı’ndan yola çıkarak 1915’te yasalaşarak resmileştirilen Ermeni Soykırımı sürecini bütünlüklü olarak ele alıyor.

Ermeni Soykırımı hakkında hazırlanan ilk Arapça belgesel özelliğini de taşıyan 70 dakikalık film, soykırım sürecinde hayatta kalan ve anayurtlarını terk etmek zorunda bırakılan Ermenilerin Doğu Ermenistan, Lübnan ve Mısır’a yaptıkları zorunlu göç ile hayatta kalma mücadelelerini içeriyor. (Hrant Kasparyan / Demokrat Haber)