El Arabia, sitesinde yayınladığı haberde Başbakan Recep tayip Erdoğan'ın Mısır ziyareti sırasında Mısır için Laiklik çağrısı yapmasının İhvanı müslimin başta olmak üzere mısırda geniş halk kesimlerini rahatsız ettiğini yazdı. Erdoğan'ın Mısır'da Anayasa'nın laik olması gerektiğini söylemesi Müslüman Kardeşler cemaatinde sert bir tepkiye neden oldu. Müslüman Kardeşler sözcüsü Mahmud Gazlan, "Başbakan Erdoğan'ın Mısır'ın içişlerine karışma hakkı yoktur. Bu konuda söz sahibi olan sadece Mısır halkıdır" dedi. Gazlan, Türkiye örneğinin diğer İslam ülkelerince klonlanamayacağını, Türkiye başbakanının laikliği diğer ülkelere empoze etmeye çalışmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Mısır Cumhurbaşkanlığına aday olan Şeyh Salah Ebu İsmail’de Erdoğan’ın Mısır’da laik rejimin kurulmasıyla ilgili sözlerine tepki göstererek Türkiye’nin deneyimlerinin Mısır’ın işine yaramayacağını belirtti.

El Yevm El Sabi sitesinin haberine göre Ebu İsmail, Mısır’da laik rejim ve laiklik temeline dayalı anayasa hazırlanmasıyla ilgili Erdoğan’ın sözlerine sert tepki gösterdi.

Başbakan Erdoğan'ın sözleriyle ilgili olarak Ebu İsmail şunları söyledi: “Bu konuda Erdoğan’ın tutum sergilemesi bizi gafil avladı. Mısır halkı kendisine İslami hükûmet kurması yönünde slogan attı ve o, Mısır’da laik rejimin kurulmasıyla karşılık verdi”

Türkiye’nin deneyiminin hiçbir zaman Mısır’ın işine yaramayacağına işaret eden Ebu İsmail “Bu şerefli ve büyük insan için (Erdoğan) gösterdiğimiz saygıya rağmen kendisine Türkiye’nin deneyimlerinin Mısır’da işe yaramayacağını hatırlatmamız gerekiyor” dedi.

Erdoğan’a hitaben konuşan Ebu İsmail “Hiç şüphesiz Mısır’ın asil milleti, dünyaya yeni bir örnek sunabilecek laik düzenle değil kendi düzeni ile dünyalılara örnek olabilecek doğru algı içindedir” dedi. (Dünya Bülteni)