Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Dolmabahçe Sarayı’ndaki görüşmenin ardından ortak basın açıklaması yaptı. Putin Suriye ve Patriotlarla ilgili soruyu Anton Çehov’a atıfta bulunarak cevapladı: Duvarda silah varsa piyesin sonunda patlar!

Putin’den önce söz alan Başbakan Erdoğan konuşmasında şunları söyledi:

Komşumuz Suriye’de barışın tekrar tesis edilmesi çok büyük önem taşımaktadır. En büyük temennimiz Suriye’de akan kanın durmasıdır. Dışişleri Bakanlarımız daha yoğun bir çalışma yolunda adım atacaklar.

Putin'in açıklamalarından satır başları ise şöyle:

Biz Akkuya'daki nükleer santral projesini finanse edeceğiz. Çok büyük bir proje. 20 milyar dolar. Ve bu finansmanın bir kısmı da Türkiye'de yeni iş alanlarının kurulmasında kullanılacak.

Turizm alanında ilişkilerimiz çok iyi durumda. 3,5 milyon vatandaşımız sizi ziyaret etti ve bu da size ne kadar güvendiğimizin göstergesidir.

Suriye’deki insani durumu yorumlayabilir misiniz? İnsani açıdan Suriye’deki durumu ele aldınız mı ve Türk tarafının pozisyonunu dinlediniz mi?

Putin: Biz bu konuyu hem insani hem de diğer açılardan konuştuk. Ve bu açılardan pozisyonlarımız birbirine benziyor. Suriye’nin geleceği ile ilgili pozisyonlarımız aynı ama Suriye'nin geleceği nasıl oluşturulacak konularında farklı düşüncelerimiz var.

Görüşmelerimizde yeni fikirler geliştirilmiştir. Bu yeni fikirler değerlendirilecektir.

Rusya olarak BM’de alınacak yaptırımlara hayır oyu verdiniz ve Patriotlara karşı çıkıyorsunuz. Sizin bu konudaki çözüm öneriniz nedir? Suriye’nin kimyasal silahlarını Türkiye’ye karşı kullanmayacağı garantisini verebiliyor musunuz?

Putin: Suriye’nin nükleer silahı yok. Hatta nükleer silah üretmeye yakın bile değil. Patriot sistemi dünyanın en iyi sistemi değil. Eski bir sistem. Piyesin başında duvarda silah varsa sonunda o silah ateş edecektir derler.

Biz Suriye rejimini korumuyoruz o rejimin avukatı değiliz. Bizi kaygılandıran Suriye’nin geleceğidir. Yakın zamanda yapılan hataların tekrarlanmasını istemiyoruz.

Biliyorsunuz Libya’daki militanları bazı rejimler nasıl desteklemişti. Sonuçta ABD büyükelçisinin ölümüyle neticelendi. Biz Türkiye ve dünya ile beraber çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

Suriye’nin komşularına herhangi bir taarruzda bulunacağını sanmıyorum. Bu konuda uzman olmaya gerek yok. Suriye başka ülkelere taarruzda bulunacak durumda değil.

'METODLAR KONUSUNDA GÖRÜŞLERİMİZ FARKLI'

"Suriye sorununu hem insani hem diğer açılardan görüştük," de diyen Putin, Türkiye ile metodlar konusunda ayrıldıkları konusuna dikkati çekti ve şunu söyledi:

"Suriye’yle pozisyonlarımız birbirine benziyor. Suriye’nin geleceğine yönelik metotlar konusunda görüşlerimiz farklı. Yeni fikirler söylenmiştir, biz bu fikirler üzerine çalışacağız."