Esad'ın Rus televizyonu Russia Today'e verdiği röportajın bugün ikinci bölümü yayınlandı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sert eleştiriler yönelten Esad, "Erdoğan kendisini Halife sanıyor, Osmanlı'nın yeni sultanı olarak görüyor" dedi. Esad, Erdoğan'ın Suriye'ye sömürgeci bir gözle baktığını da söyledi.

ERDOĞAN KENDİSİNİ OSMANLI'NIN YENİ SULTANI SANIYOR

Türkiye halkının Suriye halkıyla iyi ilişkiler istediğini ancak Erdoğan hükümetinin buna engel olduğunu belirten Esad, "Erdoğan, Müslüman Kardeşler'in bölgeyi özellikle de Suriye'yi ele geçirerek yönetmesi halinde, siyasi geleceğini garantiye alacağını düşünüyor. Suriye'ye karşı olmasının bir diğer nedeni ise, kendisini Osmanlı'nın yeni sultanı gibi görmesi. İç dünyasında kendisini Halife olarak görüyor. Bu iki neden Erdoğan'ı 'sıfır problem' siyasetinden 'sıfır dost' siyasetine taşıdı," dedi.

'TÜRKİYE İLE SURİYE ARASINDABİR SAVAŞ YAŞANACAĞINA İNANMIYORUM'

Suriye ordusuna Türk topraklarına saldırın emri verilmediğini de dile getiren Esad, Türkiye ile Suriye arasında bir savaş yaşanacağına inanmadığını söyledi.

Esad, "Savaş için halk desteği gerekiyor. Türk halkının büyük bir çoğunluğu böyle bir savaş istemiyor. Akılcı düşünen hiç bir yetkilinin, halkını karşısına alarak savaşa girişeceğini düşünmüyorum" şeklinde konuştu.

'SURİYE TARAFINDAN DÜŞEN TOPLAR MUHALİFLERE DE AİT OLABİLİR'

Erdoğan'la en son Mayıs 2011'de konuştuğunu dile getiren Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Suriye tarafından Türkiye topraklarına düşen topların Suriye ordusuna değil, muhaliflere de ait olabileceğini iddia etti.

Esad, Türk yetkililere, bu konuda bir komisyon kurulması önerisinde bulunduklarını ancak karşılık bulamadıklarını da dile getirdi. (ntvmsnbc)