Rus gazeteci ve Ortadoğu uzmanı Maksim Şevçenko, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Suriye politikasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Şevçenko, “Erdoğan, Esad’ı devirme planlarından çoktan vazgeçti. Çünkü bölgede durum çok değişti. Halep kenti için çatışmalar ve Rusya-Suriye-İran-Hizbullah koalisyonunun oluşmasını kastediyorum. Erdoğan, Halep konusunda bu koalisyona karşı adım atmıyor ve başka silahlı grupları desteklemiyor. Yoksa söz konusu koalisyonun işi zor olabilirdi. Halep’in uzun süre direnmesinin en büyük nedeni Türkiye’nin yaptığı desteklerdi. Şimdi ise Türkiye bu desteği ya kesti ya da kısıtladı" dedi.

 
Sputnik’in haberine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suriye’de düzenlenen Fırat Kalkanı operasyonuyla ilgili söylediği, "Devlet terörü estiren zalim Esed'in hükümranlığına son vermek için biz oraya girdik, başka bir şey için değil" ifadelerini değerlendirdi.

Şevçenko Erdoğan’ın Esad politikasına ilişkin, şunları söyledi:

"Erdoğan'ın ifadelerini sakin bir şekilde değerlendirmek lazım. Erdoğan bu açıklamasını Filistin konulu konferansta söyledi. Unutmamak gerekir ki Filistinliler arasında Esad’ı sevmeyenlerin sayısı da az değil. Salonda oturanların çoğu ise Filistinliler.
 
Erdoğan’ın açıklaması biraz da onlara yönelik. Erdoğan, Esad’ı devirme planlarından çoktan vazgeçti. Çünkü bölgede durum çok değişti. Halep kenti için çatışmalar ve Rusya-Suriye-İran-Hizbullah koalisyonunun oluşmasını kastediyorum. Erdoğan, Halep konusunda bu koalisyona karşı adım atmıyor ve başka silahlı grupları desteklemiyor. Yoksa söz konusu koalisyonun işi zor olabilirdi. Halep’in uzun süre direnmesinin en büyük nedeni Türkiye’nin yaptığı desteklerdi. Şimdi ise Türkiye bu desteği ya kesti ya da kısıtladı.
 
Musul'un eski Osmanlı kenti olduğunu ve Türkiye için önemli bir konumda bulunduğunu belirten Sevçenko, şöyle devam etti:
 
"Belki de kapalı kapılar arkasında anlaşmalar da yapıldı. Halep Türkiye için baş ağrısı. Türkiye için önemli olan Musul. Türkiye ordusu onlarca kilometre mesafede Musul’da yaşananları izliyor. Musul’u teröristlerden ancak Türk ordusu temizleyebilir. Burada Irak Kürt Bölgesel Yönetimi lideri Mesud Barzani ile sıkı bir işbirliği söz konusu. Barzani, Erdoğan’ın iyi dostu ve ortağı. Kürtlerin çoğunun da Türkiye ile arası iyi."
 
Bence Suriye ve Irak (Musul ve çevresi) savaşlarından nasıl çıkılması konusunda Rusya, Türkiye ve İran arasında gizli bir anlaşma var. Tabii ki ABD bölgeden çekilmeyecek. Fakat önemli konularda Rusya, Türkiye ve İran arasındaki dayanışma formatı, ABD ile daha ciddi diyaloğun yürütülmesine neden olur. Erdoğan için Rus-Türk ilişkileri önemli. Türkiye güçlü bir ülke. Gelişmekte olan güçlü bir ekonomisi var, ordusu da güçlü.