Irak ordusuyla birlikte IŞİD’e karşı Musul operasyonuna katılan İran destekli Şii milis gücü Haşdi Şabi’nin Suriye-Irak sınırına ulaşmasının ardından Erbil’den tepki geldi.

IKBY peşmergeleri Şengal'deki IŞİD işgali altındaki Ezidi köylerini kurtarmak için harekete geçmeyince Haşdi Şabi güçleri bölgedeki köyleri IŞİD işgalinden kurtarmış ve Suriye sınırına kadar olan bölgeyi özgürleştirmişti.

Erbil’den gelen açıklamada, “Hiç kimse Kürdistan Bölgesi toprakları içerisine girmeye cesaret edemez. Cüret etmek isteyen varsa buyursun gelsin” denildi.

‘ANLAŞMA İHLAL EDİLDİ’

Haşdi Şabi cumartesi günü, Musul vilayetinin Suriye sınırını IŞİD’den temizlediğini duyurmuştu. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) bağlı Silahlı Kuvvetler Genel Komutanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamadaysa, bu gelişmenin ‘Erbil, Bağdat ve Washington arasındaki anlaşmayı ihlal ettiği’ savunuldu.

‘CÜRET ETMEK İSTEYEN VARSA…’

Açıklamada, “Musul’u IŞİD’den kurtarma operasyonu için Kürdistan Bölgesi, Irak merkezi hükümeti ve ABD arasında ortak bir plan hazırlandı. Kürdistan Bölgesi bu anlaşmanın tüm maddelerine sadık kalmıştır. Musul’un batısı, Telafer ve Şengal’in (Sincar) bazı bölgelerinde anlaşmanın ihlal edildiği görülüyor” denilip Haşdi Şabi’ye şu tepki gösterildi:

“IŞİD var olduğu sürece amacımız örgütün ortadan kaldırılmasıdır ancak Haşdi Şabi içerisindeki bazı şahısların hayalleri ve satılık bazı Kürtler, IŞİD ile mücadele adı altında bölgedeki sivillere ve Peşmergelere sorun çıkarmayı planlıyorsa şunu duyurmak isteriz ki hiç kimse Kürdistan Bölgesi toprakları içerisine girmeye cesaret edemez. Cüret etmek isteyen varsa buyursun gelsin. Dağlarımızı karşılarında bulacaklar.”

‘PEŞMERGE ÇEKİLMEYECEK’

IŞİD ile mücadele sırasında Peşmerge’nin ilerleme kaydettiği bölgelerden çekilip çekilmeyeceğine de değinilen açıklamada, “Anlaşmaya göre Musul’u IŞİD’den kurtarma operasyonu başlamadan önce Peşmerge güçlerinin savaşarak ilerlediği bölgelerden çekilmemesi kararı alınmıştır ve bunun tartışılması söz konusu değildir” ifadelerine yer verildi.

HADİ EL-AMİRİ: HAŞD-İ ŞAABİ, IŞİD HER NEREDE OLURSA OLSUN ONU TAKİP EDECEKTİR

Tesnim Haber Ajansı’nın haberine göre ise; Irak Bedir Teşkilatı Genel Sekreteri Hadi El-Amiri, El-Meyadin kanalına verdiği röportajda, Haşd-i Şaabi kuvvetlerinin Suriye ile sınır bölgelerini temizleme ve Irak kuvvetlerinin yeniden ülke genelinde sınırlara hâkim olma operasyonlarına en kısa sürede başlayacağını açıkladı.

Haşd-i Şaabi’nin asıl komutanlarından olan El-Amiri, IŞİD’e Suriye’den yapılan yardım yollarının kesilmesinin Irak kuvvetlerinin sınırlara ulaşmasında rolü olduğunu belirtti.

Hadi El-Amiri şu ifadelerde bulundu: ‘Haşd-i Şaabi, IŞİD her nerede olursa olsun onu takip edecektir ama Şam’ın koordinasyonu olmadan asla Suriye’ye girmeyecektir.’

Irak Bedir Teşkilatı Başkanı, Suriye’de güvenlik sağlanmadan Irak’ta güvenliğin sağlanamayacağını ve aynı şekilde Irak’ta güvenlik sağlanmadan da Suriye’de güvenliğin sağlanamayacağını hatırlattı.

El-Amiri şunları söyledi: ‘Irak kuvvetlerinin Suriye ile ortak sınırlara ulaşması, Suriye ordusunun, sınırlara doğru ilerleyişine yardım edecektir. Suriye ordusunun bu sınırlara ulaşması da Irak kuvvetlerinin bu bölgeleri kontrol altına almasına yardım edecektir.’

IŞİD Suriye’de ortadan kalkmadan Irak’ta güvenliği sağlamanın mümkün olmadığını belirten El-Amiri, iki ülkenin ortak sınırlarına hâkim olmak ve bölgede IŞİD’i ortadan kaldırmak için Suriye hükümeti ile temasların olmasını vurguladı.

“KİMSEDEN İZİN ALMAYACAĞIZ”

El- Amiri şunları söyledi: ‘Amerikalılara sınırları kontrol etme izni vermeyeceğiz ve biz bu konuyu onlara da söyledik. Hiçbir ülkeye Irak topraklarına müdahalede bulunma izni vermeyeceğiz ve Amerikalılar bu konu hakkında da bilgilendirildiler.

”Irak Başbakanı Haydar El-İbadi ile yapılan toplantıda, Suriye ile ortak sınırları tamamen kontrol etme konusu hakkında istişarelerde bulunuldu ve Başbakan, Haşd-i Şaabi kuvvetlerinin bir kısmının polis kuvvetlerine destek amacıyla bölgede kalmasını istedi.”

”Irak topraklarının kurtarılması kararı, Iraklılara ait bir karardır. Biz Irak topraklarını kurtarmak için kimseden izin almayacağız ve kimseden de nasihat istemiyoruz. Irak’ın bütün toprakları, kimseden izin almadan kurtarılacaktır. Washington ister istesin ister istemesin, biz topraklarımızı ve sınırlarımızı kurtaracağız ve Amerikalılara ve hiçbir ülkeye müdahale izni vermeyeceğiz. Haşd-i Şaabi kuvvetlerinin bir bölümü, ordu kuvvetlerini desteklemek için Suriye sınırında bulunacaklardır.”

Irak Bedir Teşkilatı Genel Sekreteri röportajının devamında şu ifadelerde bulundu: “Amerika liderliğindeki uluslararası koalisyon Musul savaşında şimdiye kadar uygun bir eylemde bulunmadı ve bu konuda çok cüzi bir yardım sundu.

Irak bölmekle ilgili bütün planlar gömüldü ve biz hiç kimsenin ülkemizi bölmesine izin vermeyeceğiz.

Suriye’yi bölmekle ilgili bütün planlar da sona erdi ve Suriye ordusu güvenliği sağlamak için yeniden dönecektir.’

Hadi El-Amiri aynı zamanda, Rusya, İran, Irak ve Suriye’nin ilgili taraflar arasında koordinasyon sağlamak için oluşturdukları ortak komiteye değinerek şunları söyledi: ‘Koalisyonlar ve Riyad’da liderlerin düzenlediği konferansın sonucu başarılı olmayacaktır. Riyad’da toplanan bazı kişiler terörizmi desteklemektedir.

IŞİD terör örgütünün sivilleri insani kalkan olarak kullanması, Musul’un batısının kaderinin belirlenmesini geciktirmiştir.”