ABD öncülüğündeki koalisyonun Musul'u IŞİD'den geri almaya yönelik gerçekleştirdiği ve yedi ay önce Irak Başbakanı Haydar el İbadi'nin örgüte karşı zafer ilan etmesiyle sonuçlanan operasyonların şehirde yarattığı onlarca milyon dolarlık yıkım sebebiyle; bir zamanlar Irak'ın en büyük kenti olan Musul'un eski halinden eser kalmadı.

Sembolik yapıların tanınmaz halde olmasının yanı sıra, kentin neredeyse bütün sokakları halen, henüz kaldırılmayan cesetlerle kaplı.

Russia Today'in yayınladığı görüntüler ve bölge halkının RT'ye yaptığı açıklamalar, başta ABD olmak üzere hiç bir Batılı ülkenin şehrin yeniden inşa edilmesi ve öncelikle yaşanabilir düzeye getirilmesi konusunda destek vermediğine işaret ediyor.

Sayılı yardım kuruluşlarının yalnızca pirinç ve ekmek dağıttığına ve bunun ötesinde herhangi bir yardım faaliyeti gerçekleştirilmediğine işaret eden bölge halkı, "açlık, sağlık sorunları ve ceset kokuları" eşliğinde yaşam mücadelesi verdiklerini söylüyor.

Uzmanlar, şehrin onarılmasının yaklaşık 100 milyar dolar gerektirdiğini belirtilirken; ABD, 2018'de Musul için yalnızca 150 milyon dolar ayırmayı planladığını açıkladı.

Sputnik ise, 2 bin 500'ün üzerinde sivilin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan operasyonların ardından, şimdi içinde olduğu yıkık hale terk edilen Musul'daki durumu, Gazeteci ve "IŞİD ve Türkiye — Katili Tanıyoruz" kitabının yazarı Erk Acarer'e sordu.

‘IŞİD ÇEKİLİRKEN ÇEÇEN TAKTİĞİ UYGULAR'

Musul'daki manzaranın Kobani'nin IŞİD'den temizlenmesinin ardından ortaya çıkan manzarayla benzer olduğuna işaret eden Acarer "Ben Musul'a gitmedim hiç. Ama Selefilerin girdiği her yer böyle oluyor. Aynı manzarayı Kobani'de görmüştük" dedi.

Acarer "IŞİD'den kurtarılan bölgeler, ceset ve motor yağı kokar. Cesetlerle birlikte mayınların da temizlenmesi gerektiğinden bölgenin eski sakinlerinin uzun bir süre evlerine ve eski yaşamlarına dönmesi çok zor. Çünkü IŞİD kaybedip çekilirken Çeçen taktiği uygular. Evlerde kalan tencerelere, eşyalara ve oyuncakların arasına bile mayın koyar" ifadelerini kullandı.

‘ULUSLARARASI GÜÇLER İKİ YÜZLÜLÜKLERİNDEN VAZGEÇMELİ'

Başta ABD olmak üzere Batılı ülkelerin bölgeye yönelik yardım vaatlerini yerine getirmediklerinin hatırlatılması üzerine ise Acarer "Neticede bölgeyi dizayn ediyorlar. Taliban olur, El Kaide veya IŞİD olur fark etmez. Bu ‘Frenkeştayn'ları kendileri yarattılar. O yüzden yaptıkları şey, mücadele eder gibi görünmekten ibaret. Yarın bir başka plan için yeni bir örgüt devşirirler. Radikal İslam kullanışlı bir araç" dedi ve şöyle devam etti:

"Halklar uğraşır. Radikal İslam kullanışlı. Gerçek bir mücadele istiyorlarsa, zihniyete karşı çıkacaklar. İkiyüzlülükten vazgeçecekler. Nerede kobalt, petrol, elmas, su, afyon varsa orada Boko Haram, IŞİD, Taliban, Nusra var. Yaptıkları, sistemi kurmak, alacaklarını almak ve halkı sefalete mahkum etmek."

Kaynak: Sputnik