Endonezya’da Cakarta-Pontianak seferini yapmak üzere havalanan Sriwijaya Havayolları’na ait "SJ182" sefer sayılı yolcu uçağı denize düştü.

12 mürettebat ve 50 yolcusu bulunan uçağın enkazı, başkent Cakarta sahilinin kuzeyindeki Thousand Adaları açıklarında 4 ayrı noktaya dağıldı.

Arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

Ulaştırma Bakanlığı Sözcüsü Adita Irawati, düzenlediği basın toplantısında, kalkıştan yaklaşık 5 dakika sonra uçak ile iletişimin kesildiğini ve 12 kişilik mürettebat ile 50 yolcu bulunan uçağın Laki ve Lancang Adası arasındaki noktaya düştüğünü açıkladı.

Sumadi, uçağın düştüğü bölge genelinde geniş çaplı arama kurtarma çalışmalarına başlandığı bilgisini paylaştı.

Ulusal Arama Kurtarma Ajansı Operasyon Müdür Yardımcısı Bambang Suryo, düzenlediği basın toplantısında, uçağın düştüğü Laki ve Lancang Adası arasındaki bölgenin derinliğinin 20 ila 30 metre olduğu bilgisini paylaştı.

En son iletişimin yerel saatle 14.40'ta gerçekleştirildiği uçağın Cakarta-Pontianak seferini yapmak üzere havalandığını bildirildi.

Küresel uçuşları takip eden Flightradar24'ün sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, uçağın kalkıştan 4 dakika sonra yaklaşık 11 bin feet'e ( 3 bin 352 metre) çıktığı, daha sonra 1 dakikadan kısa sürede 250 feet'e düştüğü ve hava trafik kontrolü merkeziyle irtibatının kesildiği belirtildi.

Ulusal medyadaki haberlere göre, uçakta 3 bebek ve 7 çocuk bulunuyordu.

Endonezya Ulaştırma Bakanlığı, konuyla ilgili soruşturma açıldığını açıkladı.

UÇAĞIN ENKAZI 4 AYRI NOKTAYA DAĞILDI

Yolcu uçağının enkazının başkent Cakarta sahilinin kuzeyindeki Thousand Adaları açıklarında 4 ayrı noktaya dağıldığı açıklandı.

Yerel haberlere göre balıkçılar, adaların yakınlarında enkaz parçaları bulduklarını söyledi.

Kompas gazetesinin haberinde, uçağın düştüğü bölgede Ulaştırma Bakanlığına ait bir tekneyle yapılan arama çalışmalarında, insana ait olduğu düşünülen parçalar ve petrol bulunduğu kaydedildi.

CNN Endonezya'nın bir güvenlik yetkilisine dayandırdığı haberinde de kaza bölgesinde kot pantolon ve metal parçaları ile kablolar bulunduğu belirtildi.

ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI

Uçağının denize düştüğü bölge genelinde arama kurtarma çalışmaları başlatıldı.

Başkentin kuzeyindeki Tanjung Priok Limanı’nda oluşturulan kriz merkezinde, asker, polis, ulusal arama kurtarma ajansı ve çeşitli sivil yardım kuruluşlarından oluşan kurumlar, ayrı ayrı oluşturdukları birim merkezleri aracılığıyla arama kurtarma çalışmalarını koordineli olarak yürütmeye çalıştı. Kriz merkezinde, kimlik tanımlama, uçağa ait parça ve arama çalışmalarında bulunacak cansız bedenlerin konulacağı alan oluşturuldu.

Zorlu hava koşulları nedeniyle güçlükle yürütülen arama kurtarma çalışmalarına hava kuvvetlerince de destek verildi.

"UÇAKTAN SİNYAL ALINDI"

Genelkurmay Başkanı Hadi Tjahjanto, kriz merkezine yaptığı ziyarette radar izlemelerinde uçaktan güçlü sinyal aldıklarını belirtti. Tjahjanto, sinyalin alındığı bölgeye özel dalgıç ekiplerinin sevk edildiğini, orduya ait uçak ve gemilerin arama kurtarma çalışmaları için konuşlandırıldığını aktardı.

Ulusal Arama Kurtarma Başkanı Bagus Puruhito da ordu birliklerinin sonar cihazlarıyla geniş bir alanda çalışmalara devam edeceklerini kaydetti.

CANSIZ BEDEN PARÇALARI BULUNDU

Cakarta Emniyeti Sözcüsü Yusri Yunus, emniyet birimlerine bağlı ekiplerin yaptığı arama kurtarma çalışmalarında cansız beden parçaları bulunduğunu açıkladı.

BULUNAN UÇAK PARÇALARI KRİZ MERKEZİNE GETİRİLDİ

Uçağın düştüğü bölgede donanma gemisince bulunan bazı kablo ve metal parçaları, kriz merkezinde özel oluşturulan alana konuldu. Parçalar daha sonra özel ekipler tarafından incelenmek üzere götürüldü.

Endonezya'da Lion Hava Yollarına ait "JT 610" sefer sayılı Boeing 737 Max 8 tipi uçak, 29 Ekim 2018'de Cakarta'dan Sumatra Adası'ndaki Pangkal Pinang şehrine gitmek üzere havalandıktan kısa süre sonra denize çakılmıştı. Söz konusu kazada, 189 kişi yaşamını yitirmişti.

Kaynak: Evrensel