Suriye’nin Türkiye sınırındaki İdlib vilayetindeki varlığını pekiştiren El Nusra Cephesi’nden Rusya, İran ve Türkiye’nin garantörlüğünde vilayette ilan edilen çatışmasızlık bölgesine itiraz geldi.

El Kaide’nin eski Suriye kolu, Türkiye’nin de 500 gözlemci göndereceği çatışmasızlık bölgesini kabul etmediğini açıkladı. Örgüt, hükümet güçlerinin yanı sıra Rus ve İranlı müttefikleriyle savaşa devam edeceğini açıkladı.

Gazete Duvar'ın Reuters Haber Ajansı'na dayadırdığı haberine göre, El Nusra (yeni adıyla Tahrir el Şam) açıklamasında sürecin ‘isyancıların elindeki bölgelerin teslim edilmesi’ anlamına geldiği belirtildi; ateşkesin ‘Beşar Esad’ın bu bölgelere hâkim olmasıyla son bulacağı’ savunuldu. El Nusra, Kazakistan’ın başkenti Astana’daki barış görüşmelerine katılan Özgür Suriye Ordusu’nı da eleştirerek “Bu grupların Rus uçaklarının tarafında dizilip, Esad ve rejimini reddedenlere karşı savaşacağı günün gelmesinden korkuyoruz”ifadelerini kullandı.

İDLİB’DE NE OLACAK?

Rusya’nın girişimiyle başlatılan Astana görüşmelerinde çatışmasızlık bölgeleri konusundaki anlaşma dün somutlaştı. Buna göre, Rusya, İran ve Türkiye garantörler olarak İdlib’e 500’er gözlemci gönderecek. Rusya ve İran Suriye yönetiminin, Türkiye de silahlı isyancıların ateşkese bağlı kalmalarının garantörü olacak.

AHRAR ÜL ŞAM ÇEKİLMİŞTİ

Öte yandan, El Nusra İdlib’de geniş bölgeleri kontrol altına alarak varlığını pekiştirdi. Son olarak, Türkiye tarafından desteklendiği bilinen ve Özgür Suriye Ordusu çatısı altında Fırat Kalkanı’na da katılan Ahrar ül Şam örgütü, El Nusra’yla çatışmaların ardından vilayetten tamamen çekilmişti.

İdlib’in nüfusunun son dönemde 2 milyonu geçtiği belirtiliyor. Zira Şam yönetimi, ülkenin diğer bölgelerinden ateşkes anlaşmalarıyla çekilmeyi kabul eden silahlı isyancıları ve ailelerini bu vilayete yerleştirdi. İdlib’deki isyancıların çoğunun cihat yanlısı olduğu, Özgür Suriye Ordusu’nun da hâlâ küçük de olsa bir varlık gösterdiği belirtiliyor.

El Kaide’nin eski kolu olan El Nusra Cephesi, ABD’nin terör listesine alınmamak için geçen yıl adını değiştirmişti. El Nusra şu an Tahrir el Şam ittifakının başını çekiyor.