BRÜKSEL - Avrupa Irkçılıkla Mücadele Ağı'nın (ENAR) 2010-2011 gölge raporunda ''Ekonomik kriz döneminde göçmenler ve etnik azınlıklar işsizlik ve güvencesiz çalışma koşullarından orantısız şekilde etkileniyor. Ekonominin kötüye gitmesi aynı zamanda toplumun genelinde yarattığı korkuyla ırkçı davranışları kışkırtıyor'' denildi.

 

Raporda, yabancı kökenliler arasındaki işsizlik oranının bazı Avrupa ülkelerinde yüzde 50'yi aştığı, kriz nedeniyle ayrımcılıkla mücadele programlarına kaynak aktarımının durduğu ve aşırı sağ partilere artan desteğin neo-Nazi grupları ırkçı saldırılar konusunda cesaretlendirdiği belirtildi.

 

Bazı Avrupa ülkelerinde dikkat çeken ayrımcılık örneklerine yer verilen raporda, Avusturya'da yüzde 5 olan yoksulların nüfusa oranının eski Yugoslavlar arasında yüzde 13 ve Türkler arasında yüzde 18'e yükseldiği, Türk kökenlilerin çalışma piyasasına girdiklerinde sıkça ''ırkçı ve ayrımcı'' uygulamalarla karşılaştıkları, ülkede kişi basına düşen ''yaşam alanının'' 43 metrekare olmasına karşın Türklere ortalama 21 metrekare düştüğü ve Avusturyalılara göre göçmen kökenlilerde sağlık sorunlarına üç kat daha sık rastlandığı aktarılıyor.

 

Raporda, İsveç'te resmi verilere göre Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Türk kökenlilerin hastalara yönelik hizmetler için başvurduklarında reddedilme ihtimallerinin İsveç doğumlulara göre iki kat yüksek olduğu belirtiliyor.

 

Almanya'da çok sayıda iyi eğitimli Türk'ün istihdam piyasasındaki ayrımcılık nedeniyle Türkiye'ye geri döndüğü hatırlatılan raporda, ev almak isteyen Türklerin yarıya yakınının ayrımcılıkla karşılaştığı, polislerin kontrollerinde Almanlara kimlik belgesi sorulma oranının yüzde 43 iken bu oranın Türklerde yüzde 75'e yükseldiği ve bazı şirketlerin Türklere ait arabaları sigortalamaktan kaçındığı bildiriliyor.

 

ENAR'ın gölge raporunda, İngiltere'de yüzde 7,8 olan ortalama işsizlik oranının göçmen kökenlilerde yüzde 12,8'e yükseldiği, İspanyolların yüzde 36,8'inin Afrikalı kiracı istemediği ve Danimarka'da kışın en soğuk günlerinde bile bazı yabancıların barınaklara kabul edilmediği dile getiriliyor. (gazeteport)