Britanya’nın saygın dergilerinden EconomistABD’nin YPG’yi silahlandırma kararıyla, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin yeni bir krizle karşı karşıya olduğunu yazdı.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre Economist’in analiz haberinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump’ın 16 Mayıs’ta yapacağı görüşmenin gergin geçebileceği belirtilerek, ‘Rakka operasyonuyla ilgili Türkiye’nin İslamcı muhalif grupları öne çıkarmak isteyebileceği, ABD’nin ise Suriyeli Kürtlerle ittifakta ısrar edebileceği’ ifade edildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Irak’ta Şengal, Suriye’de de Karaçok Dağı’na düzenlediği hava harekâtından sonra Türkiye’nin ABD’yle ilişkilerinin zarar gördüğü belirtilen haberde, Amerika’nın bölgedeki ‘vekillerini’ bombaladığı için Türkiye’den şikayetçi olduğu, Türkiye’nin ise ‘düşmanlarını silahlandırdığı için Amerika’ya öfkelendiği’ yorumu yapıldı.

"TÜRKİYE'NİN SEÇENEKLERİ SINIRLI"

Türkiye’nin YPG karşısında seçeneklerinin sınırlı olduğu ifade edilen yazıda, olası senaryolar şöyle değerlendirildi: “Fırat’ın doğusunda Kürtlerin kalelerine yönelik bir hareketlenme, Türk askerlerini Amerikan güçleriyle karşı karşıya getirir. Suriye’nin kuzeybatısına yönelik bir saldırı, Türk askerlerini Rus savaş uçaklarının insafına bırakır. Atlantic Council’da görevli araştırmacı Aaron Stein, daha olası bir senaryonun Şengal civarında düzenlenebilecek yeni bir hava harekâtı olabileceğini söylüyor.”

Dergi, Türkiye ve ABD arasında bir krizin kapıda olduğu konusunda da uyardı: “Amerikalı yetkililer, Erdoğan’ın topladığı militanlar ve görevlendirmeyi istediği asker sayısının IŞİD’i yenmek için gereken güce denk gelmeyeceği düşüncesiyle bu planlara şüpheyle yaklaşıyor. Trump’ın son kararıyla da Türklerin planı neredeyse suya düşmüş durumda. İki NATO müttefiki arasında yıpranan ilişkiler, bir başka krizin eşiğinde.”